Valeriu Gheorghita: Valul 4, Avertizare de Maxima Importanta

Valeriu Gheorghita le transmite tuturor romanilor astazi o atentionare extrem de serioasa peste care ei nu ar trebui sa treaca in vreun fel cu vederea, iar asta pentru ca de respectarea ei depinde desfasurarea linistita a sarbatorilor de iarna in toata Romania in plin val 4 de infectari.

Valeriu Gheorghita spune ca daca romanii vor respecta masurile de preventie existente si se vor vaccina, atunci este foarte posibil sa aiba parte de sarbatori de iarna linistite, insa daca nu vor face acest lucru, atunci e improbabil ca lucrurile sa fie bune, iar numarul de cazuri noi sa fie redus.

“Depinde de cât de mult ne vom implica fiecare dintre noi. Este evident, pe de o parte, vorbim de rolul autorităților, dar, pe de altă parte, este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale și să înțeleagă că doar prin respectarea măsurilor igienico-sanitare și prin vaccinare, având exemplul celorlalte țări, putem să ținem sub control efectele negative ale acestei pandemii, și aici mă refer la numărul de cazuri grave și la spitalizări și, evident, la deces.

Dacă ne uităm la câte cazuri sunt în fiecare zi, dacă împărțim la cinci, vedem câte cazuri am fi avut în realitate, în condiţiile în care am fi avut o rată de vaccinare de peste 80%. La fel, riscul de deces se reduce de peste zece ori, ceea ce înseamnă că astăzi, în loc să avem peste 440 de cazuri, am fi putut să avem cel mult 44 de cazuri de decese. Astea sunt beneficiile pe care vaccinarea, într-un procent mai mare, ni le-ar fi adus la nivel de sănătate publică şi la nivel de populație.

Doar în felul acesta noi putem, repet, să reducem presiunea pe sistemul sanitar, pe spitale, să dăm posibilitatea tuturor celor care au nevoie de asistență medicală atât pentru COVID, cât şi pentru non-COVID, să beneficieze de servicii medicale de specialitate. Cu cât înţelegem mai repede acest lucru şi importanța, şi beneficiile vaccinării, şi eficiența vaccinurilor, cu atât ne va fi mai bine, atât individual, dar şi la nivelul comunității din care facem parte.”