Calea Lactee: Premiera ISTORICA Dezvaluita de Cercetatori

Calea Lactee extroplaneta

Calea Lactee este din nou in centrul unei premiere istorice, iar asta deoarece oamenii de stiinta au facut o descoperire care parea improbabila, dar care ne dezvaluie totusi ca universul inca ne ascunde destul de multe. In urma analizelor facute pentru diverse zone din univers, oamenii de stiinta au descoperit in afara galaxiei Calea Lactee ceea ce ei numesc o “extroplaneta”, adica prima planeta din afara galaxiei noastre pe care o detecteaza explicit.

Calea Lactee are foarte multe planete si stele in interiorul sau, insa oamenii de stiinta spun acum ca au gasit una in afara galaxiei noastre si aceasta ar avea dimensiuni apropiate de cele alei planetei Saturn. Planeta din galaxia M51, aflata in vecinatatea galaxiei Calea Lactee, a fost descoperita pentru ca a intrerupt monitorizarea unei surse de raze X din univers, ceea ce i-a facut pe oamenii de stiinta a analizeze mai atent fenomenul, iar asa au ajuns sa o identifice.

Calea Lactee: Premiera ISTORICA Dezvaluita de Cercetatori

Calea Lactee extroplaneta galaxie

Calea Lactee are peste 4000 de planete descoperite in interiorul sau, oamenii de stiinta fiind foarte atenti la ceea ce se intampla in galaxia noastra, insa aceasta e prima planeta observata in clar intr-o alta galaxie. Planeta descoperita de catre oamenii de stiinta in fara galaxiei Calea Lactee a “eclipsat” o sursa de raze X pentru aproximativ 3 ore, astfel ca asa s-a ajuns la concluzia ca ea ar putea avea dimensiuni similare cu cele pe care le are Saturn.

“Încercăm să deschidem o arena cu totul nouă pentru găsirea altor lumi, căutând planete candidate la lungimi de undă de raze X, o strategie care face posibilă descoperirea lor în alte galaxii. Știm că facem o afirmație interesantă și îndrăzneață, așa că ne așteptăm ca alți astronomi să o privească cu multă atenție. Credem că avem un argument puternic, iar acest proces funcționează știința.”

Calea Lactee ascunde atat de multe stele si planete in interiorul sau incat oamenii de stiinta inca mai au foarte multe de analizat in ceea ce o priveste, in momentul de fata. Desigur ca dincolo de asta oamenii de stiinta cauta sa descopere si ceea ce se afla in alte zone din univers, iar descoperirea aceasta din afara galaxiei Calea Lactee vine ca o adevarat surpriza pentru intreaga comunitate stiintifica in momentul de fata, deci mai sunt multe de explorat.

Calea Lactee este vasta, iar Pamantul are o pozitie care le permite oamenilor de stiinta sa aiba o vizibilitate limitata, asa ca e important si ceea ce se descopera in afara ei.