Valeriu Gheorghita: Decizia de Ultim Moment pentru Valul 4

Valeriu Gheorghita a anuntat o noua decizie oficiala pe care autoritatile din Romania sunt fortate sa o ia in plin val 4 de infectari, la fel cum se intampla in mai toata lumea, iar asta pentru ca vaccinarea copiilor urmeaza sa fie recomandata dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului isi va da acordul.

Valeriu Gheorghita spune ca autoritatile din Romania vor recomanda in mod ferm vaccinarea copiilor in cazul carora exista riscul de a dezvolta o forma severa de boala, ceva ce se intampla deja in alte tari, astfel ca e bine sa fiti pregatiti sa vedeti aceste recomandari venite din partea autoritatilor.

“Foarte probabil că vom rămâne pe aceeași infrastructură logistică în sensul în care în centrele de vaccinare existente vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

Alături de această posibilitate de vaccinare va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și, suplimentar, avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie, tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută pentru această grupă de vârstă.

În mod deosebit, vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, și aici vorbim de obezitate, diabet, afecțiunile cronice renale, afecțiunile neurologice, sindromul Down, care știm că, din păcate, crește riscul de deces de 10 ori în cazul maladiei COVID-19, dar și alte afecțiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoamele și așa mai departe, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun.

Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech /Pfizer, în funcție de rapoartele de risc/beneficiu. Aici vom vedea toate aceste date, pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face această evaluare de risc/beneficiu, tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecție și asupra transmiterii, pentru că acest lucru ne interesează foarte mult.”