Valeriu Gheorghita: Masura Obligatorie in Romania in Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste pentru romani despre o masura care este obligatorie in plin val 4 de infectari generate de catre Coronavirus, el spunand ca pentru Romania este necesara adoptarea certificatului verde digital, altfel Romania va trece dintr-un val pandemic in altul.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre aceasta masura extrem de necesara pentru a se putea crea un echilibru in tara si a nu se ajunge din nou la recorduri de infectari si decese, ceva ce presedintele CNCAV deja prevede pentru urmatoarele saptamani din cauza redeschiderii scolii.

“Tocmai țările care au o rată redusă de acoperire vaccinală au nevoie de implementarea acestui certificat digital, tocmai pentru a se menține un echilibru între situația epidemiologică și riscul de îmbolnăvire și participarea, posibilitatea de participare a persoanelor la anumite activități considerate activități cu risc suplimentar de infectare, față de cât este el estimat oricum în populația generală.

Este important și cred că strategic pentru noi să adoptăm acest certificat verde digital cât mai repede cu putință, pentru că în felul acesta este o măsură care, repet, menține acest echilibru între măsurile de sănătate publică și posibilitatea persoanelor de a-și desfășura în condiții cât mai apropiate de normal activitatea de zi cu zi și în același timp este o măsură care stimulează rata de vaccinare, pentru că obiectivul final al nostru este evident să creștem rata de acoperire vaccinală, pentru că în felul acesta atingem acel prag de imunizare colectivă și limităm în viitor, în viitorul apropiat, limităm impactul pe care pandemia îl are la nivel populațional.

Este evident că certificatul digital nu va rezolva toate problemele. Certificatul digital, de pildă, nu va fi un factor motivant pentru persoanele din grupa de vârstă de peste 80 de ani. Aici, trebuie să găsite alte măsuri prin care să creștem nivelul de conștientizare și să creștem dorința de vaccinare a celor din grupa de vârstă de peste 80 de ani, care în momentul de față știm că au o rată de vaccinare redusă, de aproximativ 25%.

Cred că așa trebuie înțelese lucrurile. Pentru persoanele de peste 80 de ani, cu siguranță certificatul digital nu va fi suficient de motivant, pentru că participarea la activități este în general mai scăzută a celor din această grupă de vârstă.”