Valeriu Gheorghita: Mesajul Ferm de Ultim Moment in Valul 4

Valeriu Gheorghita Mesajul Ferm Ultim Moment Valul 4

Valeriu Gheorghita transmite un foarte ferm mesaj de ultim moment in valul 4 pentru toata Romania, medicul militar vorbim despre o situatie extrem de serioasa care are impact nu doar pentru tara noastra, ci pentru intreaga Europa in pandemia COVID care afecteaza miliarde de oameni.

Valeriu Gheorghita spune ca tot ceea ce se intampla in Romania, sau mai bine zis nu se intampla, la nivel de vaccinare sau preventie a raspandirii COVID, afecteaza toata Europa, si ca e important ca romanii sa se alature celorlalti cetateni ai Uniunii Europene in vaccinarea impotriva Coronavirus.

“Romania are aceasta oportunitate sa fie parte a unui demers european care priveste campania nationala de vaccinare impotriva COVID-19. Acest lucru ne-a permis sa avem acces la vaccinare in acelasi timp cu celelalte tari europene, si sa putem demara campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020 in tandem cu toate tarile europene.

Orice masura luata la acest moment trebuie sa aiba in vedere si cresterea ratei de vaccinare, nu doar limitarea raspandirii infectiei, pentru ca daca noi in paralel nu crestem protectia la nivelul comunitatii, atunci vom fi la fel de susceptibili la noile valuri de imbolnaviri.

Predictiile nu sunt foarte optimiste pentru perioada urmatoare, am spus si mai repet, pandemia nu se termina cu valul 4, din pacate inefctia va ramane in comunitate, va continua sa circule, si va genera foarte multe cazuri de aici inainte in Romania, dar si in restul lunii.

Iarna este aproape, si nu avem niciun motiv sa credem ca situatia epidemiologica va fi din ce in ce mai buna in perioada urmatoare, dimpotriva, este sezonul rece, este sezonul virozelor respiratorii si COVID-19 este o infectie cu transmitere respiratorie.

In aceasta idee, cele doua mesaje foarte importante sunt: sa avem incredere in copul medical, sa avem incredere in stiinta, si sa ne vaccinam, si deasemenea al doilea mesaj important este sa ne uitam la certificatul verde digital ca la o masura de preventie, si nu la o masura restrictiva, pentru ca in felul acesta noi putem sa salvam vieti.

Niciun deces care ar fi putut sa fie evitati nu este de acceptat in momentul de fata in conditiile in care avem toate masurile la indemana sa facem acest lucru.”