Alexandru Rafila: Anunt Privind Restrictiile din Perioada Craciunului, Anului Nou

Alexandru Rafila, actualul ministru al Sanatatii, a vorbit despre posibilitatea ca de Craciun si Anul Nou sa fie impuse restrictii in Romania, iar asta pentru ca multa lume vrea sa stie cum ar putea petrece trecerea dintre ani, insa deocamdata nimeni nu are un raspuns foarte clar.

Alexandru Rafila spune ca acest subiect va fi discutat in cadrul Guvernului Romaniei si vor fi luate hotarari din timp pentru ca oamenii sa stie foarte clar la ce sa se astepte din acest punct de vedere atunci cand va veni momentul sa si sarbatoareasca.

“Apropo de acest subiect, el va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii.

Indiferent cum ar fi, dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înțeleagă că aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică în România sau va fi mică în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea măștii în spații aglomerate, inclusiv în timpul, utilizarea corectă – atenție! – inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie.

Avem o presiune suplimentară /din cauza/ acestei tulpini Omicron și eu ered că fiecare trebuie să înțelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, dar și pe cei cu care intrăm în contact.

Eu n-am spus că nu recomand, recomand. Adică dumneavoastră mă întrebaţi ce măsuri şi acum vreţi să spuneţi că guvernul recomandă petrecerile, adică e puţin exagerat. Noi nu recomandăm să existe evenimente cu foarte mare număr de persoane și aglomerații.

Nu putem discuta de petreceri, dar dacă aceste lucruri se întâmplă sau se vor întâmpla și cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfășurate în condiții de siguranță și rolul este educativ, de transmitere a informațiilor corecte către populație, încât să se protejeze în continuare, să nu creadă că o incidență scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape de normalitate.”