Alexandru Rafila: Cum se va Folosi Certificatul COVID dupa Noua Lege

Alexandru Rafila, actualul ministru al Sanatatii, a explicat modalitatea prin care urmeaza sa fie folosit certificatul COVID in Romania in functie de ratele de incidenta care vor fi in tara noastra in baza numarului de cazuri care va exista intr-o anumita perioada de timp.

Alexandru Rafila spune ca folosirea certificatelor COVID nu va fi una permanenta, asa cum se intampla in mai toate tarile civilizate din Europa, ci vom folosi aceste certificate in mod diferentiat in functie de felul in care va evolua pandemia in decursul timpului.

“După cum știți, noi am discutat și despre utilizarea certificatului electronic COVID, despre adoptarea unui act normativ care să permită utilizarea acestui certificat electronic și am legat utilizarea lui de o creștere de trei săptămâni consecutive a incidenței sau a numărului de cazuri multiplicat cu 1,5. Aceste măsuri sunt luate pentru că avem o situație în care incidența la nivel național este apropiată de 1 și avem o scădere consecutivă timp de mai multe săptămâni.

Aceste măsuri de relaxare se pot schimba dacă vreți într-un timp foarte scurt dacă trendul se transformă dintr-un trend descrescător într-un trend crescător. Țările la care faceți dumneavoastră referire, spre deosebire de România, se află pe un trend crescător și asta vă spuneam la începutul intervenției mele că în cursul verii au fost luate măsuri de relaxare pe un trend crescător.

Trebuie totuși să dăm oamenilor o speranță că în țara aceasta se poate trăi normal, iar ei trebuie să fie alături de autorități, parteneri și responsabili în aceeași măsură. Putem încerca cu ocazia acestor sărbători acest lucru. Sper ca sfârșitul lunii decembrie să nu însemne și sfârșitul perioade de relaxare.”