Raed Arafat: Certificatul COVID, Vaccinarea si Impactul in Valul 4

Raed Arafat Certificatul COVID, Vaccinarea si Impactul in Valul 4

Raed Arafat a oferit un raspuns pentru intrebarile privind existenta certificatului verde digital inainte de luna octombrie si posibilitatea ca el sa fie salvat mai multe vieti, seful DSU afirmand ca acest lucru este posibil, iar asta pentru ca numarul de cazuri noi a scazut substantial dupa impunerea sa in tara.

Raed Arafat a spus deasemenea si ca daca ar fi existat mai multe persoane vaccinate, atunci cu siguranta numarul persoanelor decedate ar fi fost mult mai mic, insa din pacate vedem ca numarul persoanelor care aleg sa fie imunizate ramane in continuare unul substantial redus fata de saptamanile anterioare.

“La chestiuni ipotetice, nu fac decât să vin cu răspunsuri ipotetice. Orice măsură înainte sau în timp putea să aibă un efect, putea să aibă un efect mai mare sau mai puțin. Noi am introdus certificatul verde pe parcurs și s-a introdus intrarea doar pentru vaccinați, trecuți prin boală în mai multe locuri. Și clar că asta a avut un efect, poate pe scăderea cazurilor.

Dar întrebările ipotetice, de genul dacă făceam asta sau ce se întâmpla, acestea sunt mai mult pentru colegii noștri care fac analiză și care să ne spună că poate, în viitor, trebuie unele măsuri luate altfel, la alt moment, ca și o învățătură din ce a trecut. E foarte greu să vă spun ce s-ar fi întâmplat, dacă o măsură ipotetică era aplicată, e greu de spus la acest moment.

Așa că revin la întrebările ipotetice. Poate o singură întrebare ipotetică la care am putea răspunde este ce ar fi fost dacă erau mult mai mulți vaccinaţi. Cu siguranță, am fi avut mult mai puțini decedaţi. Asta putem să o zicem acum. Restul, normal că trebuie să se facă analize, dar ca întrebare ipotecă, am fi putut să reducem decesele? Da. Dacă ar fi fost mai multe persoane vaccinate, mai ales din categoriile vulnerabile de care s-a vorbit.”