Valeriu Gheorghita: Anuntul Masurii Importante Luate pentru Romani

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o masura extrem de importanta care a fost luata pentru romanii din toata tara, una despre care ar trebui sa stie toata lumea, iar asta deoarece ea are menirea de a ii ajuta pe oameni sa beneficieze de cea mai buna protectie in fata variantei Omicron a Coronavirus.

Valeriu Gheorghita ofera aceste informatii ca raspuns la o intrebare legata de o afirmatie a lui Alexandru Rafila privind lipsa necesitatii de a face doza booster de catre cei vindecati, lucru adevarat, insa ei pot totusi sa o faca daca vor sa aiba un raspuns imun si mai puternic, masura fiind luata pentru beneficiul si protectia oamenilor.

“Cred că ceea ce a vrut să spună domnul ministru Alexandru Rafila este legat de faptul că o persoană care este cu istoric de trecere prin boală și care a efectuat o schemă completă de vaccinare, are un răspuns imun robust, care asigură o protecție extrem de bună și pe o durată mult mai mare de timp.

Noi am lăsat posibilitatea ca opțional, la cerere, persoanele care au istoric de trecere prin boală și au fost vaccinate cu o primă schemă, să poată opta, totuși, după şase luni de la vaccinare, să își efectueze doza de Booster.

Însă, în acest caz, este foarte important să înțelegem două lucruri diferite. Vorbim de persoane care au fost vaccinate cu prima schemă, care n-au istoric de trecere prin boală, unde este ferm recomandată administrarea dozei de Booster, cu atât mai mult celor care sunt din categoria persoanelor vulnerabile.

Datele pentru varianta Omicron ne arată că activitatea neutralizantă a anticorpilor față de această variantă se reduce de cel puțin 40 de ori, deci este o reducere extrem de mare a activității neutralizante a anticorpilor, atât a celor obținuți după vaccinare, cât și a celor obținuți ca urmare a trecerii prin boală.

Și aici, sunt studii efectuate, atât în Africa de Sud, în Germania, Suedia, în Austria, care arată că atât trecerea prin boală, cât și vaccinarea cu o primă schemă nu oferă o suficientă protecție față de Omicron și aici, mă refer la infecție. Tocmai de aceea, studiile arată, la acest moment, că recuperarea după boală la care se adaugă o schemă de vaccinare completată asigură o protecție optimă față de varianta Omicron.”