Raed Arafat: Cat de Transmisibila este Varianta Omicron a COVID-19

Raed Arafat a transmis in cadrul unui nou interviu televizat o atentionare extrem de serioasa cu privire la o problema majora care va afecta Romania in perioada urmatoare, mai exact varianta Omicron care ar urma sa stea la baza valului 5, impreuna cu varianta Delta, diverse tari din Europa fiind deja in plin val de cresteri a infectarilor.

Raed Arafat spune ca noua varianta Omicron a Coronavirus este atat de usor transmisibila incat o persoana poate infecta alte trei, asta in timp ce in cazul variantei Delta o persoana putea infecta doar 1.5 persoane, deci avea o transmisibilitate redusa la jumatate, iar asta este o problema care ar putea genera presiune uriasa in spitale.

“Problema cu varianta Omicron este ca e extrem de contagioasa. Daca in cazul variantel Delta, un om infecta 1.5 oameni, sa zicem, adica 2 oameni infectau 3, acum cu varianta Omicron, 1 om poate infecta altii 3, iar 3 pot infecta, dupa asta, 9, si asa mai departe, deci de aici problema acestei variante este raspandirea ei foarte rapida.

Asta este vizibil deja in Marea Britanie, acolo unde au avut recorduri, peste recorduri, in ultimele zile, iar chiar daca ar fi mai putin patogena, pentru ca inca se analizeaza acest aspect, numarul foarte mare de cazuri va genera in continuare presiune pe sectorul sanitar, si va afecta activitatea la locul de munca.

Daca inainte intr-un birou se infecta o persoana, din 2, 5, 6, acum se va infecta poate, daca cineva este cu Omicron intr-un birou si nu se respecta regulile strict, si este un moment de expunere, s-ar putea sa vedem ca din 6 sa apara 3, sau 4 infectati, care chiar daca au o forma usoara, vor trebui sa stea acasa o perioada, adica impactul Omicronului va fi unul de numar, in primul rand, si va avea impact cu siguranta intr-o tara ca Romania.”