Valeriu Gheorghita: Mesajul pentru Valul 5, ce Nu Trebuie sa Ignore Romanii

Valeriu Gheorghita Mesajul Valul 5 Nu Trebuie Ignore Romanii

Valeriu Gheorghita le transmite un mesaj foarte important milioanelor de romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste despre ceva ce nu trebuie ignorat de catre oamenii din tara inainte ca numarul infectarilor sa creasca, el discutand incadrul unei conferinte cu experti despre siguranta vaccinului pentru copii.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre datele unui studiu facut in SUA de catre Centrul American de Control al Bolilor, acesta vizand siguranta administrarii vaccinului anti-COVID la copiii, informatiile fiind furnizate inainte ca in Romania sa inceapa vaccinarea la copiii cu varste de 5 – 11 ani.

“Pot sa va spun ca recent Centrul American de Control al Bolilor a publicat o statistica pe circa 7.1 milioane de doze de vaccin pediatric care a fost administrat la aceasta varsta 5 – 11 ani, circa 5.1 milioane de doze insemnand doza 1, circa 2 milioane de doze insemnand doza 2.

Practic, profilul de reactii adverse raportat intr-un sistem de supraveghere activa a fost similar cu ceea ce a fost regasit in studiul planului de autorizare, in sensul ca majoritatea reactiilor adverse au fost raportate in primele 2 zile de la administrarea dozei de vaccin, in marea majoritate dupa doza 2.

Majoritatea au fost reactii locale, si sigur au fost si reactii sistemice, adica febra, dureri musculare, dureri de cap. Au fost raportate in total 14 cazuri de miocardita, din care doar 8 au indeplinit definitia de caz, 6 raportate dupa doza 2, 2 aparute dupa doza 2, 4 baieti, 4 fetite, toate care au avut evolutie favorabila, necesitand o evaluare de scurta durata in spital, cu evolutie buna.

Sub nicio forma incidenta miocarditei la aceasta grupa de varsta nu este mai mare decat la ceea ce stim din datele de la grupa de varsta de peste 12 ani, si poate fi de mentionat ca riscul de miocardita la grupa de varsta de sub 16 ani, persoane care au avut COVID, nevaccinate, a fost de 37 de ori mai mare decat de la aceeasi grupa de varsta care nu facuse COVID.

Boala in sine are un risc important de afectare cardiaca inflamatorie prin toate mecanismele pe care le poate produce. Deja sunt date suficiente pe milioane de persoane care confirma un profil de siguranta favorabil (n. red. pentru administrarea vaccinului anti-COVID la copii).