Valeriu Gheorghita: Masura Oficiala Importanta in Romania la Inceput de 2022

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o masura extrem de importanta care se va aplica in Romania chiar de la inceputul anului 2022, iar asta pentru ca va debuta campania de vaccinare a copiilor cu varste de 5 – 11 ani, autoritatile asteptand doar ca dozele de vaccin sa fie livrate in tara noastra.

Valeriu Gheorghita a spus inca de la finalul lunii decembrie ca platforma de vaccinare a fost optimizata pentru permiterea programarii copiilor cu varste cuprinse intre 5 – 11 ani pentru imunizare, astfel ca dupa ce vor ajunge si dozele de vaccin in tara, procesul va incepe in mod oficial.

“În ceea ce privește campania de vaccinare în pregătire pentru copiii cu grupa de vârstă 5 – 11 ani, așa cum am spus în săptămâna precedentă a fost deja optimizată platformă de programare și Registrul Electronic Național de Vaccinare. Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare.

De asemenea, noi am elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă, locațiile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare, atât din unități sanitare, cât și din afara unităților sanitare.

Vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare și în cabinetele de medicină de familie, acolo unde, desigur, se va solicita acest tip de vaccin. Ca măsuri care sunt oarecum cunoscute pentru minori este important să știm că este obligatoriu acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal.

Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, a câte 10 micrograme pe doză, asta înseamnă un volum de 0,2 ml, care se extrage din flaconul multidoză. Doza se administrează intramuscular, la fel ca și pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani.

Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepționa doze de vaccin pediatrică de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil că în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă.”