Ministrul Educatiei: Decizia Oficiala cu Masuri de Ultima Ora Anuntate in Scoli

Ministrul Educatiei Decizia Oficiala Masuri Ultima Ora Anuntate Scoli

Ministrul Educatiei a transmis un anunt cu o decizie oficiala care are in vedere aplicarea unor masuri de ultima ora care se vor aplica in scolile din toata Romania, acestea fiind discutate inclusiv cu reprezentantii asociatilor de parinti, astfel ca vor fi puse in aplicare in anul 2022.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si de faptul ca programul pentru reducerea abandonului scolar va incepe sa fie pus in aplicare din perioada imediat urmatoare, cand ar trebui semnate mai multe contracte cu 750 de scoli pentru finantarea programelor asumate.

“Reprezentantii ministerului s-au intalnit cu reprezentantii asociatiilor de parinti in cadrul unor discutii, si au fost trecute in revista 42 de probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant din Romania, iar cu o singura exceptie, suntem pe aceeasi lungime de unda cu solicitarile si asteptarile parintilor.

Au fost clarificate mai multe lucruri, pe mai multe paliere, este foarte important sa avem rezolvate probleme precum standardizarea evaluarii in Romania, probleme precum eliminarea inechitatilor de orice fel in sistemul de invatamant romanesc, de sustinere a performantei, probleme ce tin de modul de organizare.

Peste toate acestea, am asigurat reprezentantii parintilor ca in momentul in care va exista un draft al unui nou pachet legislativ in educatie, el va fi supus consultarilor si dezbaterii fara vreun fel de intarziere. Facem tot posibilul ca acest draft sa existe cat mai repede posibil, dupa incheierea dezbaterilor in cadrul proiectului Romania Educata.

Pentru eliminarea inechitatilor am prezentat programul national pentru reducerea abandonului scolar, program national in care chiar in aceasta perioada am avut o videoconferinta cu reprezentantii inspectoratelor scolare judetene si i-am rugat sa se asigure ca vor fi transmise solicitari de la toate scolile care se confrunta cu probleme ce tin de abandonul scolar, un fenomen aflat intr-o crestere ingrijoratoare.

La finalul lunii martie va trebui sa avem deja incheiate contractele de finantare pentru primele 750 de scoli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului scolar. Este vorba despre finantari de pana la 200.000 de euro in care cheltuieli eligibile sunt pe langa cele pentru meditatie, cele pentru orientarea scolara, consilierea, mediatori scoliar. Acei elevi pot participa de multe ori pentru prima oara la tabare platite din acest grant, la excursii, vizite de documentare, etc.”