Ministrul Energiei: Hotararea de Ultima Ora cu Milioane de Romani Afectati

Ministrul Energiei a dezvaluit o hotarare de ultima ora care vizeaza milioane de romani din toata tara care in aceasta perioada primesc facturi pentru consumul de energie si gaze naturale, el afirmand ca ANPC a inceput deja controale la furnizori si ii va obliga sa reemita facturile emise gresit.

Ministrul Energiei vorbeste si despre modificarile legislative care vor ajuta Romanii sa scape de bataie de cap privind cererea refacerii facturilor emise eronat, dar si a respectarii plafoanelor care sunt impuse pentru cei care depasesc limitele de consum impuse pentru plafonare.

“Furnizorii ar trebui sa fie obligati sa returneze banii, nu sa ii retina din facturile urmatoare, pentru ca au beneficiat de acesti bani emitand facturi care incalca legea. Neaplicarea legii (n. red. in facturile lunii noiembrie) este o hotie, iar acest lucru trebuie sa inceteze, iar cei care au facut acest lucru trebuie sa fie finalizati.

Facturile emise oamenilor trebuie stronate, exact ce a spus primul-ministru, si ceea ce am spus si eu, facturile stornate, oamenii nu trebuie sa plateasca penalitati, iar facturile trebuie refacute. Furnizorii trebuie sa recalculeze din oficiu facturile emise gresit. Un mare furnizor a recunoscut acest lucru, iar incepand de ieri a recalculat toate facturile si le-a emis catre clienti.

Am spus ca luam in calcul sa facem o modificare legislativa in aceasta lege a compensarii pentru a-i obliga prin lege pe furnizori sa faca recalcularile facturilor. Cand primim o factura mai mare, am vazut si eu facturi de acest gen, trebuie sa comparam pretul per kW, pana la urma, atat la energie, cat si la gaz, pentru ca nu putem compara pretul daca avem consum mai mare.

Deci daca am consumat mai mult, evident ca si factura va fi mai mare. Primul lucru pe care l-as face eu ar fi sa discut direct cu furnizorul. Daca vad ca nu ma inteleg, exista ANPC si ANRE, si vom avea o discutie cu ANPC pentru a crea un call center special pentru acest lucru pentru a putea prelua reclamatiile oamenilor.

Exista o perioada de inertie a furnizorulor in care vor vedea ca lucrurile sunt serioase, si ca nu pot sa se joace cu facturile romanilor. ANPC-ul este de o saptamana in control la toti furnizorii pentru a putea preintampina acest lucru. Eu astept rezultatul controlului la toti furnizorii, de energie si gaze, iar sanctiunea complementara e refacerea facturilor.”