Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora in Valul 5 pentru Elevi si Toate Scolile

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial astazi o serie de masuri de ultima ora pentru toate scolile din Romania in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, autoritatile din tara noastra modificand felul in care se suspenda orele de curs daca exista elevi infectati.

Ministrul Educatiei a dezvaluit deasemenea faptul ca scoala online nu genereaza rezultate relevante din punct de vedere didactic, dar si ca pandemia a generat numeroase probleme sociale pentru elevii din Romania, si ca 1000 de psihologi vor fi angajati pentru scolile din tara.

“Noi ne vom raporta la numarul de paturi, este propunerea minsiterului Sanatatii. Un element important in hotararea aceasta. Suspendarea activitatii intr-o clasa, sau intr-o grupa, se va face la a 3 cazuri intr-un numar consecutiv de zile, si nu la aparitia unui singur caz.

Regula veche a suspendarii activitatii unui numar de clase de cel putin jumatate din numarul total de clase se pastreaza, si se va suspenda activitatea in intreaga scoala. Daca apar cel putin 3 cazuri in 5, sau 7 zile consecutive, se suspenda activitatea intr-o clasa, sau intr-o grupa.

Contactii direct poate fi stabilit doar in urma unei anchete epidemiologice efectuate de catre DSP. Tot ce se poate face in scoli este ca profesorul sa intocmeasca o lista cu cei cu care cei identificati pozitiv au interactionat in ziua respectiva.

Am vazut clase cu 33 de elevi cu media 10 din 35 de elevi. Acesta este unul dintre rezultatele predarii online atunci nu ai cele 5 conditii indeplinite, pentru ca le repet de fiecare data: conectivitate generalizata, disponibilitate de echipamente adecvate pentru toti elevii, continut digital, profesori formati pentru predare online, si al cincilea, foarte important, platforme relevante, securizate, pentru evaluare online, care sa redea adevarul.

Dincolo de pierderile educationale, care sunt certe, si sunt mari, si sunt foarte greu de recuperat, exista, din pacate, tulburari socio-emotionale generate de catre aceasta pandemie care a impus predarea online. Exista si pierderi la nivel medical, aud din ce in ce mai multi elevi cu afectiuni oftalmologice, si nu este parerea mea, este parerea specialistilor. Avem un proiect prin care dorim sa angajam 1000 de psihologi cu dubla specializare pentru scoli.”