Ministrul Educatiei: Noua Decizie de Ultim Moment, Schimbari in Scoli pentru Elevi

Ministrul Educatiei a dezvaluit o noua decizie oficiala de ultima ora care a fost luata pentru milioane de elevi din scolile din toata Romania, autoritatile hotarand nu doar sa inceapa distributia a 1 milion de masti medicale in scoli, ci sa asigure un flux regulat de masti pentru protectia elevilor.

Ministrul Educatiei spune deasemenea si ca un nou lot de teste va ajunge in scoli inaintea rezolvarii contestatiilor pentru locul 1, iar separat vorbeste despre importanta testarii, inclusiv in fata profesorilor, chiar in salile de curs din Romania.

“Am distribuit un prim stoc de masti, 1 milion de masti, am fost asigurat de IGSU, si exista o colaborare buna, ca aceste masti vor fi primite regulat, si vor fi la dispozitia elevilor si prescolarilor. Deasemenea ar fi fost mult mai bine daca am fi avut teste, insa exista acele contestatii care au blocat procesul de achizite, insa partea buna este ca este in curs de analiza lotul 2, si ca inaintae rezolvarea contestatiilor, vor veni cele din lotul 2.

Testarea saptamana trecuta a mers ceva mai bine, ca dovada ca parintii, profesorii, elevii s-au obisnuit ceva mai bine. Daca in primele doua saptamani, din 13 milioane de teste, au fost confirmate PCR doar 111 cazuri, saptamana trecuta am avut 1.5 milioane de teste folosite, si au fost confirmate 236 de cazuri, iar deja pare sa fie o administrare mai responsabila a acestor teste.

Eu sunt 100% pe aceeasi lungime de unda cu secretarul de stat Arafat, da, asa este, sunt tari in care testarea se face in scoala, nu de catre profesor de multe ori, se autoadministreaza de catre elev, intr-adevar in fata cadrului didactic, si cadrul didactic nu intervine, dar ponteaza elevii negativi si pozitivi, deci exista un minim control.

Sunt state care nu distribuie teste elevilor, Suedia spre exemplu a luat decizia de a incepe scoala fara testare, deci practicile internationale difera. Ar fi un control mult mai bun (n. red. testare cu profesorii) si sunt convins ca rezultatul ar fi altul.

Testarea nu poate fi obligatorie, nu poate sa restrictioneze dreptul la educatie, doar daca ar exista o lege, nu o ordonanta de urgenta, hotarare de guvern, ordin de ministru. Lege nu exista care sa prevada testarea obligatorie, iar in conditiile in care legea nu exista, ea nu poate fi obligatorie, dar asta nu inseamna ca nu pot fi administrate testele in clasa.