Ministrul Educatiei: Anuntul Oficial de Ultim Moment cu Masura Luata in Toate Scolile

Ministrul Educatiei Anuntul Oficial Ultim Moment Masura Luata Toate Scolile

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o masura de ultim moment care a fost luata pentru toate scolile din tara, cu impact pentru milioane de elevi, oficialul guvernamental spunand ca pe langa cele 10 milioane de teste care ar trebui sa fie deja in scoli, vor mai veni inca 540.000.

Ministrul Educatiei dezvaluie deasemenea faptul ca in gradinite nu toti copiii sunt contacti directi ai unuia depistat infectat, daca poarta masca, sau n-au fost in grupa cand a fost depistat cazul, separat dezvaluind numarul de elevi infectati, dar si de clase care au trecut la predare online.

Contactii directi sunt stabilit doar de catre DSP, insa daca intr-o grupa de gradinita, chiar daca sunt mici (si avem multe gradinite private care au impus regula purtarii mastii de protectie pentru prescolari), prescolarii au purtat masca de protectie, ei nu sunt considerati contacti directi. Mai mult, cei care nu au fost prezenti in ziua in care a aparut primul caz la gradinita, nu sunt contacti directi.

Numarul de infectari in randul copiilor, peste 13.000, inseamna 0.5% din totalul prescolarilor si elevilor din Romania, care sunt aproape 3 milioane. Avem incepand de saptamana viitoare 10 milioane de teste. Din momentul in care am anuntat in mod public distributia a 10 milioane de teste pentru elevi, am suplimentat cu inca 540.000 de teste care vor fi trimise si vor fi disponibile in scoli de saptamana aceasta.

Avem sub control, cunoastem situatia de la nivelul intregii tari. Este ceea ce ministerul Sanatatii a anticipat. O multiplicare a numarului de infectari, insa din fericire situatia cu privire la cazurile grave, care necesita spitalizare, este sub control, si speram sa ramana pana la capat sub control.

A fost introdus acel prag de 70% pentru pacientii cu forme grave de COVID, iar ministerul urmareste cu atentie in paralel numarul de infectari, gradul de ocupare a acestor paturi, joi fiind ziua de referinta. La nivel national gradul era de 22%, in Bucuresti era 15%, si avem judete in care gradul de ocupare este 5%, dar si judete cu gradul de ocupare al paturilor pentru pacientii COVID care e ingrijorator.

Exista 46 de unitati de invatamant care functioneaza in online, media fiind de cam o scoala/gradinita pe judet. Avem 2822 de clase care au fost suspendate din perspectiva prezentei fizice din cauza aparitiei a minim 3 cazuri de infectare.” a declarat Sorin Cimpeanu.