CNCAV: Minciuna privind COVID-19 Distribuita pe Retelele de Socializare

CNCAV Minciuna privind COVID-19 Distribuita pe Retelele de Socializare

CNCAV ne vorbeste mai jos despre o minciuna care este distribuita pe retelele de socializare in momentul de fata, ea avand in centru o femeie care joaca rolul unei paciente bolnave de COVID-19 intr-un exercitiu pe care autoritatile germane l-au facut intr-un spital din Berlin.

“O altă bazaconie de import este preluată în mediul online. În spitale din Germania sunt aduși actori, care joacă roluri de bolnavi cu dificultăți de respirație.

Un videoclip care arată o femeie pretinzând că este bolnavă de Covid-19 într-un spital din Berlin a fost distribuit de sute de ori pe rețelele de socializare în limba română de la mijlocul lunii decembrie 2021, cu afirmația că acest lucru este dovada că actorii sunt plătiți pentru a simula boala. Dar această afirmație este înșelătoare.

Videoclipul prezintă, de fapt, medici și asistente adevărați, aflați într-un exercițiu menit să îi pregătească pentru o eventuală creștere severă a numărului cazurilor de pacienți cu Covid-19.

În timp ce în versiunea românească a videoclipului acest indiciu nu este vizibil, videoclipul publicat pe rețelele de socializare în limba germană în 2020 include în stânga sus numele unui utilizator Instagram – „officialmelisa”. La căutarea numelui acestui cont, AFP a găsit, de asemenea, videoclipul original, precum și alte câteva care arată aceeași scenă și care au fost publicate pe 10 septembrie 2020. Femeia a confirmat atunci pentru AFP că ea a fost cea care joacă rolul unei paciente.

CBZJ este acronimul Centrului de Tratament pentru coronavirus Jafféstrasse (în germană „Corona Behandlungszentrum Jafféstraße”), un centru de tratament pentru pacienții cu Covid-19, construit în centrul expozițional din Berlin, cu intenția de a elibera spitalele de pacienți cu Covid-19 care nu necesită terapie intensivă și care s-a deschis în mai 2020. Centrul a confirmat pentru AFP în septembrie 2020 că scenele din videoclip arată un exercițiu desfășurat în spital.”