Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultima Ora cu Masura pentru Certificatul COVID

Valeriu Gheorghita vorbeste in mod oficial despre masura extrem de importanta pentru certificatul COVID, cel care a generat extrem de multe discutii in contradictoriu intre romani, medicul militar spunand ca e necesara eliminarea testarii din acest tip de certificat.

Valeriu Gheorghita spune ca in certificatul COVID ar trebui sa ramana doar informatii despre vaccinarea, sau trecerea prin boala, a unei persoane, iar asta pentru ca testarea nu ofera vreo protectie pentru oameni, ci doar siguranta ca o persoana nu este infectata.

“Eu cred ca in momentul actual certificatul COVID trebuie sa aiba redefinit scopul. Scopul lui, in opinia mea, si a multor experti din Europa, este acela de a limita, de a preveni, formele grave de imbolnavire, si mai putin raspandirea infectiei, tocmai de aceea certificatul COVID ar trebui redefinit, si permise doar doua cateogorii de informatii, vaccinarea si trecerea prin boala, nu testarea.

Testarea ne asigura doar ca persoana care participa la un eveniment nu este infectata, deci nu are risc sa transmita, dar in acelasi timp este susceptibila sa se infecteze, iar daca are factori de risc, exista posibilitatea sa dezvolte forme grave. De aceea multe tari europene scot componenta de testare din certificatele COVID, si permit doar trecerea prin boala, sau vaccinarea.

Daca lasam forma lui initiala, oamenii au dreptate, nu ne mai ajuta, nu este un instrument care in momentul de fata sa limiteze raspandirea bolii, ci este un instrument pe care l-am putea folosi sa evitam formele grave de boala, si spitalizarile, si presiunea enorma pe sistemul medical.

In momentul acesta cred ca trebuie gasite solutiile care sa limiteze raspandirea si infectarea oamenilor, pentru ca o mare problema in valul 5 cauzat de Omicron este absenteismul de la locul de munca. Sunt focare mari de infectii in spitale, in diverse corporatii, in diverse locuri de munca, anumite activitati considerate critice, esentiale, ori asta ar putea creea mari probleme.

Este adevarat, au fost in aceste luni anumite declaratii (n. red. privind vaccinurile) care, ma rog, nu-mi dau seama pe ce au fost fundamentate stiintific, mai mult pe inexistenta unor informatii, practic ele au crescut gradul de neincredere, din pacate, mai ales cand informatiile provin de la oameni care au o anumita expertiza in spate.”