Valeriu Gheorghita: Decizia Oficiala Anuntata Public pentru Milioane dintre Romani

Valeriu Gheorghita Decizia Oficiala Anuntata Public Milioane Romani

Valeriu Gheorghita a anuntat in mod public o decizie oficiala foarte importanta care a fost luata de catre autoritatile din Romania pentru milioane de oameni din toata tara, iar ea are legatura cu faptul ca dozele booster de vaccin nu pot fi facute cu serul companiei Johnson & Johnson in acest moment.

Valeriu Gheorghita spune ca desi Agentia Europeana a Medicamentului permite vaccinarea cu acest ser, vaccinurile bazate pe ARN mesager ofera o protectie mult mai buna in cazul dozei booster, astfel ca ele sunt preferate pentru a-i proteja mai bine pe oameni.

“Vaccinul AstraZeneca nu a obtinut autorizare pentru administrarea dozei booster de la Agentia Europeana a Medicamentului, si nu a obtinut autorizarea pentru ca nu au depus studii in acest sens la agentie. Nu s-a verificat nici eficacitatea, si nici siguranta unei doze booster cu acelasi tip de vaccin.

Datele stiintifice ne aduc in situatia in care sa estimam ca o doza de booster cu AstraZeneca la o persoana care a fost vaccinata initial cu acelasi ser, foarte probabil ca nu ar fi asociata cu un nivel crescut al anticorpilor deoarece fiind un vaccin care contine un vector viral, adica un adenovirus, dupa fiecare administrare practic organismul dezvolta anticorpi si impotriva lui, deci doza 3 ar fi neutralizata de anticorpii din corp.

La acest moment exista o autorizare a Agentiei Europene a Medicamentului pentru vaccinare heterologa cu vaccinul Johnson & Johnson, adica doza de booster cu acest tip de vaccin dupa schema initiala cu alte vaccinuri, insa in Romania deocamdata nu am adoptat aceasta recomandare, si asta pentru ca datele stiintifice arata ca raspunsul imun este mai slab decat in cazul unui vaccin ARN.

In conditiile variantei Omicron, am considerat ca populatia sa fie bine protejata, si este cat se poate de evident ca la booster un vaccin bazat pe ARN mesager ofera un raspuns imun de o calitate mai ridicata. Acestea sunt motivele pentru care sunt astfel de recomandari in momentul de fata.

Ele concorda cu tot ceea ce se intampla la nivelul tarilor europene, nu suntem iesiti din randul lor, chiar daca vaccinul Johnson are autorizare din partea Agentiei Europene a Medicamentului pentru a fi administrat ca doza de vaccin heterolog celor dornici.”