Valeriu Gheorghita: Noi Masuri de Ultim Moment Anuntate Milioanelor de Romani

Valeriu Gheorghita anunta in mod oficial astazi noi masuri de ultim moment care au fost decise pentru milioanele de romani din toata tara, iar asta pentru ca autoritatile au hotarat sa puna in aplicare noi masuri de informare cu privire la importanta vaccinarii, ele fiind desfasurate la nivel national.

Valeriu Gheorghita vorbeste deasemenea despre expunerea la infectie si impactul pe care-l are, insa inclusiv despre ce fel de protectie ofera vaccinurile pentru romanii care au fost imunizati cu una, sau doua doze, plus ceea ce ar trebui sa faca pentru a se proteja.

“Acest demers se înscrie în seria acțiunilor de informare privind beneficiile și importanța vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunități, care să integreze și să țină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătății publice, prin implicarea activă a tuturor „actorilor” relevanți de la nivelul comunității, care pot schimba percepția oamenilor asupra vaccinării.

Pentru acest lucru, este determinant să știm pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informațiile științifice și, nu în ultimul rând, este esențial să cunoaștem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularitățile ei culturale, religioase și demografice.

Expunerea la infectie o avem cu totii in fiecare zi, avand in vedere transmisibilitatea crescuta a variantei Omicron si interactiunea pe care o avem cu alte persoane. Din punct de vedere al protectiei fata de alte infectii, este evident ca formele de vaccinare actuale nu ne ofera protectie fata de infectia asimptomatica.

Din acest punct de vedere subliniez inca o data importanta purtarii mastii de protectie, a distantarii, si a masurilor de igiena. Mai mult decat atat, daca ne uitam la rezultatul final al vaccinarii, el va fi diferit la o persoana vaccinata fata de o persoana nevaccinata, mai ales daca vorbim despre o persoana care are si factori de risc.

Din acest punct de vedere, vaccinurile nu aduc un raspuns imun la nivelul barierei de intrare a virusului, la nivelul portilor de intrare, la nivel de mucoase, insa ne ofera o protectie pe interior, ca sa intelegem, pentru ca anticorpii si raspunsul imun de tip celular practic ne protejeaza fata de forme grave.” a declarat medicul.