Raed Arafat: Anunt Privind Patogenitatea Variantei Omicron a COVID-19

Raed Arafat a facut astazi un anunt foarte important cu privire la impactul patogen al variantei Omicron a COVID-19, iar asta pentru ca in ciuda numarului foarte mare de cazuri noi din Romania, spitalizarile au ramas la un nivel redus in ultima perioada.

“Deci faptul că varianta Omicron este o variantă cu mai puțin impact patogen, adică este cu impact mai puțin din punct de vedere al gravității ei este un lucru foarte pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauți. Eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu e îngrijorătoare.

Este o situație care necesită precauție pentru următoarele două-trei săptămâni, până atingem vârful și după care vedem că începem să scadă. Deci asta este: trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază și asta insistăm la ele şi mai ales regula cu purtarea măștii, care considerăm că este poate cea mai eficientă metodă cu excepția vaccinării care, din nou, poate preveni ajungerea într-o stare gravă și ajungerea la terapie intensivă și chiar decesul la cazuri.

În rest, așteptăm să vedem care va fi evoluția și la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta și o să avem preponderent, adică marea majoritate a cazurilor vor rămâne cazurile Omicron.”