Ministrul Educatiei: Mesajul de Ultima Ora, Regula Impusa in Toate Scolile

Ministrul Educatiei Mesajul Ultima Ora Regula Impusa Toate Scolile

Ministrul Educatiei le transmite romanilor un foarte important mesaj de ultima ora cu o regula care va fi impusa in continuare in toate scolile din tara noastra, iar asta pentru ca nu exista intentia de a se renunta la masura care leaga tinerea scolilor deschise de paturile COVID ocupate.

Ministrul Educatiei spune ca un judet din Romania ar putea avea toate scolile trecute la predare online de saptamana viitoare, in timp ce in altele s-ar putea intampla acelasi lucru, totul in timp ce aceasta regula va ramane in vigoare in perioada urmatoare pentru toate scolile.

“Nu este facuta legatura cu paturile ATI, ci cu paturile dedicate COVID, conform planului de rezilienta. La Cluj avem intr-adevar cea mai mare rata de ocupare a acestor paturi, iar daca se pastreaza trend-ul ascendent, si din pacate conform specialistilor, mi-e greu greu sa ma pronunt, urmatoarele doua saptamain vor fi foarte grele, iar numarul infectarilor va creste.

Daca se pastreaza acest trend de crestere, Clujul va intra cu siguranta de saptamana viitoare in online cu toate scolile si gradinitele. Asta este regula, este legatura, repet, cu paturile dedicate pacientilor COVID, nu cu cele ATI, iar ministerul Sanatatii monitorizeaza zilnic si gradul de ocupare al paturilor dedicate copiilor, sau pacientilor ATI.

Erau 776 de copii internati in sectiile COVID din peste 8000 diagnosticati. Dintre acestia, a scazut semnificativ numarul cazurilor copiilor care necesita tratament in sectiile de terapie intensiva. Trebuie sa intelegem ca urmatoarele doua saptamani, dincolo de subiectul scolilor, vor fi saptamani grele pentru toata lumea.

Regula se va pastra, atunci cand un judet va depasi 75% in ziua de referinta joi, in urmatoarea saptamana va functiona integral in online. Inseamna ca aceasta masura de micsorare a mobilitatii ajuta sistemul spitalicesc sa nu fie depasit. Este vorba de, cum foarte bine ati precizat, 27.000 de copiii infectati. Mare parte din acesti copiii au fost depistati la testele pe baza de saliva din scoli.

Pentru saptamana viitoare, am verificat in aceasta seara, absolut toate judetele, absolut toate scolile, au la dispozitie teste pentru testare o data la 2/3 zile. Deasemenea, mai mult de jumatate din judete au primit si ultimul lot de peste 5.6 milioane de teste, deci testarea si respectarea regulilor sanitare ramane o masura extrem de importanta.” a declarat el.