Virgil Popescu: Anuntul Oficial cu Decizia Importanta privind Gaze Naturale

Virgil Popescu Anuntul Oficial Decizia Importanta Gaze Naturale

Virgil Popescu a anuntat in mod oficial astazu o decizie importanta pe care a luat-o cu privire gazele naturale care sunt necesare in Romania, oficialul guvernamental fiind zilele acestea in Azerbaidjan, acolo unde a discutat cu ministru azer al energiei.

Virgil Popescu i-a transmis acestuia ca Romania este interesata de volume suplimentare de gaze naturale care pot ajunge pe piata europeana, totul ca o alternativa la cele actuale, iar asta ar putea duce si la o ieftinire a preturilor, daca va exista aceasta posibilitate.

“Zilele acestea voi participa la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, eveniment care se organizează anual, la Baku, Republica Azerbaidjan. Astăzi am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov.

I-am transmis că România acordă o importanță deosebită Parteneriatului Strategic cu Republica Azerbaidjan și am salutat colaborarea îndelungată, extrem de fructuoasă, în sectorul energetic.

L-am felicitat pentru contribuția semnificativă pe care Coridorul Sudic de gaze a avut-o în acest an, de la operaționalizarea sa, dovedindu-se a fi extrem de eficient și util în acest context energetic foarte dificil cu care ne-am confruntat, mai ales din perspectiva deficitului major de gaze naturale.

Am transmis că țara noastră este interesată de volumele suplimentare de gaz care pot ajunge pe piața europeană și sperăm ca prin discuțiile viitoare între companiile noastre de profil să identificăm o soluție pentru ca România să poată accesa aceste volume. Totodată, l-am asigurat pe omologul meu că România va susține o colaborare mai strânsă între Comisia Europeană și Azerbaijan pentru creșterea volumului de gaze livrate către Europa, precum și diversificarea surselor de transport și aprovizionare.

Am mai transmis părții azere deschiderea României în privința creșterii volumului de investiții ale companiei SOCAR, în țara noastră, atât în domeniul producției de energie electrică, precum și în domeniul pieței îngrășămintelor chimice. Ne-am arătat deschiși față de o posibilă colaborare dintre România, Azerbaijan și Georgia pentru a construi împreună un cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră. A fost o întâlnire cu perspective de bun augur pentru România.”