Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultim Moment, Ridicarea Restrictiilor si Noile Masuri

Ministrul Sanatatii Anuntul Ultim Moment Ridicarea Restrictiilor Noile Masuri

Ministrul Sanatatii vorbeste despre noile masuri care au fost luate pentru romanii din toat atara in aceasta perioada, ele fiind necesare pentru Romania, si au legatura inclusiv cu ridicarea restrictiilor, ceva ce Alexandru Rafila spune ca s-ar putea intampla incepand cu luna martie, si mai extins in aprilie.

Ministrul Sanatatii ne spune ca revenirea la normalitate ar trebui sa aiba loc dupa luna aprilie, dar desigur ca totul depinde de reducerea substantiala a numarului de cazuri noi de Coronavirus pentru a se ajunge in situatia in care sa se poata ridica restrictiile, iar separat de asta ne asigura de faptul ca utilizarea certificatului COVID nu va fi extinsa la alte activitati.

“Am uniformizat aceste cifre incat sa nu mai existe astfel de diferente atunci cand se ia o masura. E normal sa fie acelasi tip de abordare, adica 30% cand incidenta este de 3/1000 de locuitori, 50% cand e mai mica. Opinia mea este ca 50% prezenta la evenimente ar putea fi posibila din luna martie.

Odata cu luna aprilie am putea ajunge intr-o situatie de normalitate in care participarea sa fie similara cu cea din perioada de normalitate. Trebuie sa pastrez totusi o rezerva. Eu pot sa fac estimari, dar spre deosebire de alte persoane nu pot sa spun certitudini, prefer sa fiu mai rezervat.

Opinia mea este ca in aceasta primavara vom ajunge la normalitate in ceea ce priveste activitatea sociala, si economica, implicit cea culturala. Asta ar insemna fara certificat COVID in spatiile publice. Sigur ca la nivel european, pentru ca acolo discutam de situatia din alte tari, deoarece circulatia tine si de situatia din alte tari, trebuie sa ne supunem reglementarilor UE.

Vreau sa spun ca noi nu am schimbat absolut nimic in intern, nu este nevoie de un certificat COVID care sa impuna utilizarea celor 3 doze. Pentru calatoriile in spatiul UE lucrurile s-au usurat, pentru ca ai una dintre cele 3 alternative la indemana indiferent unde calatoresti in UE, si toate tarile se aliniaza la acest lucru: testare RT-PCR, trecere prin boala, sau vaccinare si cu doza booster.

Aceste reglementari nu se aplica in Romania, stiu ca au fost si o serie de proteste privind un punct pe care nu stiu cine la pus in discutie, referitor la adoptarea prin HG a modului de utilizare a certificatului COVID in Romania, dar nu a existat discutie, sau intentie, privind introducerea lui in tara privind alte activitati nereglementate.