Valeriu Gheorghita: Important Anunt Oficial care Vizeaza Toti Romanii din Tara

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o problema cu care se va confrunta Romania in perioada urmatoare, iar asta pentru ca autoritatile din tara noastra urmeaza sa inregistreze, din pacate, un exceden de vaccinuri din cauza lipsei interesului oamenilor vis-à-vis de imunizare in ultimele luni de zile.

Valeriu Gheorghita vorbeste deasemenea si despre felul in care evolueaza Coronavirus  comparativ cu alte virusuri similare care circula prin intreaga lume, ceva ce desigur ca este o situatie extrem de serioasa, dar el ii asigura pe oameni ca nu exista similaritati cu anumite virusuri care provoaca ingrijorare.

“Este o întrebare foarte bună. În mod evident, dacă rata de vaccinare scade foarte mult, vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, așa cum se întâmplă în toate țările europene, însă asta nu înseamnă că aceste doze nu își vor găsi utilitatea, fie așa cum știu că a anunțat și domnul ministru al sănătății.

Fie vor intra într-un mecanism de donație în sistemul COVAX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare. În ceea ce privește calendarul de livrare, nu am la acest moment un calendar confirmat, pentru că nici companiile nu ne transmit care va fi o eșalonare a livrărilor însă noi ne uităm întotdeauna și la capacitatea de stocare.

In momentul de față și în momentul în care atingem o capacitate de stocare pe cele trei tipuri de lanț de frig minus 80 minus 20 sau două grade, amânăm de obicei aceste tranșe și dozele pot să fi revândute sau donate direct de la producător, fără să mai fie recepționate în România.

Au fost astfel de informații într-adevăr, dar nu vorbim sub nicio formă de o evoluție similară, de căi de infectare comune. Sunt poate anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri.

Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicații, pe care, repet, în momentul de față nu le putem anticipa. Din acest punct de vedere, repet, este bine să facem tot ce ține de noi să nu facem infecția cu SARS-CoV-2, chiar dacă este una ușoară sau asimptomatică.”