Ministrul Educatiei: Anunt de Ultima Ora si Decizia cu Efect pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei transmite un foarte important anunt cu privire la o decizie care va avea efect pentru toate scolile din Romania si milioane de elevi, iar asta pentru ca el ar vrea ca anul acesta sa fie adoptata o lege nationala a educatiei cu schimbari foarte serioase.

Ministrul Educatiei vorbeste si despre testele din scoli, atat cele pe baza de saliva, cat si cele folosite in trecut, spunand ca o solutie perfecta nu exista, iar asta pentru ca una nu a fost gasita nici in alte tari din Europa de catre autoritatile de acolo.

“Am spus ca in luna martie va trebui sa lansam o dezbatere care sa aiba pe masa idei clare, bine conturate, pentru a nu porni dezbaterea. Eu mi-as dori sa avem aceasta lege a invatamantului superior, si o lege a educatiei nationale, anul acesta, pana in toamna ar fi de preferinta.

Sau anul acesta pana in urmatoarea sesiune parlamentara, oricum trebuie sa fie o lege care sa fie analizata de catre toti cei implicati, trebuie sa fie o lege care sa puna in pagina si concluziile proiectului Romania Educata, care a beneficiat de multi ani de dezbatere, a fost, asa cum am mai spus, cel mai larg proces de consultare publica.

Nu si-a propus cineva ca un test de saliva sa aiba acuratete 100%, am spus de la bun inceput. Au fost acele teste cu exudat faringian, cu o precizie mai ridicata, dar care au fost respinse, deci alea pe baza de saliva nu sunt bune, astea care au o acuratete mai ridicata au fost respinse, de teste PCR nici nu poate fi vorba, atunci ce este bine ?

Daca cineva cauta solutia perfecta pentru o problema care nu a fost solutionata in niciun stat al acestei lumi, si nici macar la nivel stiintific, pentru ca e vorba de ceva nou pentru care sistemele de sanatate n-au fost pregatite, epidemia SARS-CoV-2, se inseala amarnic.

Sa-l reduci pana la un nivel la care el sa poata fi gestionat. Am avut saptamana ce tocmai s-a incheiat un numar de 2069 de teste pe baza de saliva pozitive in scoli, din care doua treimi au fost confirmate RT-PCR. Deci este vorba despre 1300 de elevi identificati cu teste de saliva, si confirmati cu teste PCR. E vorba despre 1300 de elevi care datorita utilizarii acestor teste au putut sa fie identificati in fazele incipiente ale bolii.”