Ministrul Educatiei: Noi Hotarari de Ultima Ora pentru Elevi, Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial noi hotarari de ultima ora care sunt luate pentru milioane de elevi si studenti din toata Romania, dar si sistemul de invatamant, iar asta deoarece vor fi facute investitii masive in infrastructura scoala in cursul anilor urmatori.

Ministrul Educatiei vorbeste despre sute de milioane de euro care vor veni de la Uniunea Europeana pentru sustinerea acestor investitii importante care vor fi facute in Romania, dar si felul in care se vor schimba procedurile pentru tezele de doctorat care vor fi sustinute in Romania.

“Ramane intr-adevar problema infrastructurii, pe care reamintesc faptul ca in Planul National pentru Redresare si Rezilienta avem in momentul de fata 3.6 miliarde de euro disponibili pentru educatie, sub tutela Romania Educata. Am dat exemplul celor 543 de milioane de euro, proiect inceput deja, de reducere a abandonului scolar.

Se adauga dotarea a 10.000 de laboratoare, laboratoare de fizica, chimie, biologie, deci investitii in infrastructura. Exista investitii prevazute pentru atelierele scolare, exista investitii pentru dotarea a 75.000 de clase cu mobilier scolar modern. Deci asta ar trebui sa fie o adevarata revolutie la nivel de infrastructura.

Pentru infrastructura sunt resurse, sunt termene extrem de stranse, provocarea este imensa, dar in ipoteza in care reusim sa utilizam acesti bani, si facem tot posibilul sa reusim, ramane problema resursei umane, pentru ca in scoala mult timp de acum incolo profesorul va avea un rol determinant.

Doctoratul este o forma de pregatire in sistemul licenta-master-doctorat, iar Romania, precum multe alte state, desfasoara sistemul de licenta in sistem Bologna. In al doilea rand, aceasta problema grava, importanta, care trebie tratata cu maxima atentie, a fost foarte mult amplificata artificial, in asa fel incat a distrus la o distrugere nedreapta a prestigiului invatamantului superior romanesc, o pot aprecia.

In ultimii 32 de ani s-au sustinut circa 80.000 de teze de doctorat. Ritmul a fost mult amplificat in anii 2012, 2013, 2014, 2015, in care am avut peste 6000 de teze de doctorat sustinute anual, acum suntem la 2000. Al treilea lucru, in toate statele civilizate diplomele de doctor sunt acordate de catre universitati. Deci universitatea este cea care incadreaza doctoratul, semneaza un contract de studii cu doctorandul, ea plateste conducatorul de doctorat, si se ocupa de comisiile de indrumare si sustinere a tezei.”