Ministrul Apararii: Informare Oficiala Importanta, Milioane de Romani Vizati

Ministrul Apararii ii informeaza pe romanii din toata tara in legatura cu o problema foarte serioasa la care se gandesc multi romani, mobilizarea, sau incorporarea, pentru armata, el spunand ca o noua lege a pregatirii populatiei va fi trimisa la parlament, dar nu are legatura cu cele doua subiecte.

Ministrul Apararii le spune romanilor ca mobilizarea populatiei s-ar face doar daca Romania ar avea un conflict armat pe teritoriul sau, si s-ar institui starea de razboi, dar ca deocamdata legile nu vizeaza incorporarea romanilor in armata in momentul de fata, chiar daca ar fi utile actiuni de pregatire a populatiei.

“Noi avem o lege legata de pregatirea populatiei pentru aparare, aceasta lege a functionat si a avut o anumita regularitate, deci cererile de aducere din cand in cand la evidenta, de a face aplicatii cu civilii. In aceste zile lansam un proiect pentru modificarea unor legi din zona apararii, si vom perfectiona cateva lucruri din aceasta lege, ea va ajunge si in Parlament si se va dezbate urgent.

Nu inseamna mobilizare in niciun caz, nu inseamna recrutarea unor oameni noi, ci pregatim intreaga arhitectura institutionala a pregatitii populatiei in noile conditii. Suntem membri NATO, sunt deja alte conditii, trebuie sa adaptam legal aceste lucruri. Cu siguranta ca vom gandi in viitor diferit pregatirea populatiei pentru aparare, in sensul pregatirii tehnice, calitative.

Nu inseamna ca vom face instructie cu cetatenii nostri, dar inseamna ca vom avea o evidenta clara si a specializarilor lor, si a modului in care pot contribui la aparare, nu doar cu arma, ci si la locul de munca, si alte, si alte lucruri pe care le-am gandit deja si sunt deja in proiectul de lege care va ajunge in Parlament.

In acest nu este cazul, nu prevedem o viitoare conflagratie cu Rusia. In cazul nedorit in care s-ar ajunge la stare de urgenta, sau la stare de razboi, atunci sigur ca se mobilizeaza populatia pentru a efectua pregatire in aceasta zona.

Nu este cazul in acest moment, efectivele noastre in combinatie cu efectivele NATO de la bazele de pe flancul estic, din Europa, care sunt pregatite pentru asta, sunt suficiente acum. Sigur ca in conditiile nedorite in care s-ar intampla un conflict, atunci mobilizarea este o datorie pentru fiecare cetatean cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.”