Alexandru Rafila: Informarea de Ultim Moment Privind Valul 6 in Romania

Alexandru Rafila Informarea Ultim Moment Valul 6 Romania

Alexandru Rafila ii informeaza pe romanii din toata tara cu privire la valul 6 de infectari generate de catre Coronavirus, o ingrijorare pe care unii o au in momentul de fata, iar ministrul afirma ca deocamdata nu se intrevede posibila aparitie a unui asemenea val, dar ca se asteapta toamna pentru a se sti sigur.

Alexandru Rafila spune ca in toamna se va vedea daca exista tulpini emergente care sa poata pune probleme Romaniei si sa poata genera un val 6 de infectari care sa poata reprezenta o sursa de ingrijorare in aceasta perioada, dar pana in toamna nu se intrevede un posibil nou val.

“Eu va spuneam si saptamana trecuta ca nu ma hazardez sa fac afirmatii transante, mai ales cand este vorba despre un agent biologic cu o foarte mare variabilitate genetica, si va spuneam ca asteptam toamna, nu ca sa asteptam un nou val, ci ca sa vedem daca particularitatile in ceea ce priveste transmisibilitatea si patogenitatea unor variante emergene ne pun in situatia aparitiei unui astfel de val.

Din aceasta cauza este bine sa fim retinuti, si atunci cand discutam despre reguli, pentru ca regulile pot fi legiferate, sau aceste reguli pot fi practicate. Raman in continuare adeptul practicarii regulilor de protectie individuala care duc la protectia comunitatii, iar lucru acesta, daca se va dovedi necesar, cred ca va trebui sa il avem in vedere pe tot parcursul acestui an. Sa fim atenti, nu trebuie sa fim excesivi, dar pe de alta parte nici nu putem sa fim imprudenti.

Antibiotice Iasi a trimis o anumita cantitate de medicamente (n. red. ca ajutor pentru Ucraina), noi nu avem niste disponibilitati ale ministerului Sanatatii decat foarte limitate, avem o mica rezerva, dar centralizam ofertele de ajutor ale diverselor companii farmaceutice, incrcam sa le centralizam la Unifarm.

Incercam sa le directionam catre cei care au nevoie in Ucraina, pentru ca toate aceste ajutoare trebuie centralizate, stiti ca exista un website al Guvernului. Incercam pe partea de sanatate sa avem o intelegere a nevoilor pe de o parte, si a ofertelor pe de alta parte.

Necesarul este in evolutie. Sunt solicitari din partea diverselor autoritati centrale si locale care se adreseaza fie autoritatilor locale, fie diferitelor companii, si incercam sa adunam informatii astfel incat sa putem sa raspundem. La nivel european exista mai multe huburi de ajutorare.” a declarat ministrul.