Ministrul Apararii: Notificarea Oficiala privind NATO si Cum se Termina Razboiul

Ministrul Apararii a vorbit pentru romanii din toata tara despre ceea ce se intampla in momentul de fata in razboiul din Ucraina, oferind inclusiv detalii cu privire la NATO si forta de raspuns rapid care se afla in tara noastra, plus cat de multi soldati pot sa ajunga pe teritoriul oricarei tari atacate.

Ministrul Apararii a fost intrebat deasemenea si cum se va termina razboiul, iar aici din pacate totul depinde de felul in care gandeste Vladimir Putin, iar deocamdata nu dezvaluie nicio institutie militara internationala dezvaluie ceea ce crede ca se va intampla in urmatoarele saptamani.

“Consolidarea, dupa activarea fortei de raspuns a NATO, inseamna ca se dezvolta un program in functie de amenintarea care exista. In acest moment avem cateva batalioane si 2 battlegroup-uri pe teritoriul nostru, forte in centrele multinationale, tehnica in plus, nu exista insa o limita.

Forta de raspuns poate sa ajunga, conform regulamentelor NATO, la 40.000 de oameni mobilizati la un moment dat. In momentul acesta inca nu este cazul, se analizeaza situatia si progresiv se poate intari flancul estic in functie de amenintari. In momentul de fata strategia defensiva pe care o avem nu inseamna ca vom aduce in plus batalioane de lupta, chiar daca exista in proiectul nato pentru o escaladare inclusiv acest lucru.

Deocamdata nu este cazul unei mobilizari mari a NATO, si nu vom mai avea in aceasta perioada mobilizari de forte suplimentare a NATO in Romania. Pe de alta parte mobilizarea nu se face neaparat nici la televizor, nici la radio, sunt date confidentiale care sunt sub regimul secretului de stat.

Voluntariatul tine de vointa fiecaruia. Nu exista in acest moment informatii despre asa ceva, oricum NATO in mod oficial, statul Roman, nu poate recomanda acest lucru, pentru ca NATO nu intrevine militar decat pe teritoriul tarilor membre. Aceasta este o regula stricta si nu se poate abate de la ea pentru ca ar confirma ceea ce face Vladimir Putin.

Nu avem cum sa stim modul in care se va desfasura in continuare razboiul, chiar daca exista atatea informatii la NATO, exista atatea institutii cu care se monitorizeaza, sateliti, si altceva, nimeni nu stie ce este in capul lui Vladimir Putin. In acest moment nu a reusit acel blitzkrieg in care credea toata lumea, asa incat s-ar putea ca razboiul sa se prelungeasca, si atunci drama umanitara care exista sa aiba o mult mai mare forta de distrugere.”