Guvernul Romaniei: Masuri Importante pentru Sustinerea Economiei

Guvernul Romaniei Masuri Importante pentru Sustinerea Economiei

Guvernul Romaniei a anuntat o serie de masuri foarte importante pentru sustinerea economiei si protejarea locurilor de munca a sectoarelor agriculturii si transporturilor, iar mai jos aveti o detaliere pentru cele mai importante puncte.

“Măsuri importante stabilite astăzi pentru susținerea economiei și protejării locurilor de muncă, a sectoarelor agriculturii și transporturilor, dar și în cel al pensiilor:

Accesul la finanțare al firmelor va fi facilitat prin patru programe de
garantare în domenii prioritare pentru economia românească: IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii. Plafonul total al garanțiilor acordate este de 7,5 miliarde lei, iar numărul total al beneficiarilor este estimat la peste 12.800.

Pentru a crește sustenabilitatea sistemului public de pensii, contribuția
pentru Pilonul II de pensii se va majora cu un punct procentual, de la 3,75% cât este acum, la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024. Veniturile cetățenilor nu vor fi afectate și nu vor fi reținute sume în plus din venituri.

O soluție pentru a evita întârzierea sau chiar blocarea unor proiecte din
lipsa utilajelor necesare în şantiere este înființarea Registrul Unic al Utilajelor.

Se va constitui o bază unică de date cu toate utilajele, echipamentele, instalaţiile de care dispun în mod real operatorii economici care participă la licitaţii pentru proiectele de infrastructură de transport. Autorităţile şi companiile care lansează proiecte de interes public vor putea verifica dacă ofertanţii pot aduce în şantier utilajele pe care le prezintă în oferte. “