Ministrul Sanatatii: Informare de Ultima Ora cu o Avertizare pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Informare Ultima Ora Avertizare Toti Romanii

Ministrul Sanatatii le transmite milioanelor de romani din toata tara o avertizare de ultima ora despre care ar trebui sa stie cu totii, iar asta pentru ca vorbim despre o situatie care impune ca oamenii sa fie foarte atenti in aceasta perioada pentru ca valul 5 sa nu se prelungeasca in urmatoarele saptamani.

Ministrul Sanatatii spune ca valul 5 de infectari inca nu s-a terminat, dar si ca pot fi luate oricand masuri noi de restrictie daca situatia o va impune, si spitalele nu vor face fata unui posibil numar mare de cazuri noi, chiar daca deocamdata nu se pune problema despre asemenea masuri drastice.

“Evolutia cazurilor este descendenta, dar cele doua elemente care ne fac sa fim atenti sunt legate de rata de pozitivitate, in usoara crestere, deasemenea rata bazala de reproducere, si vedem si ce se intampla in jurul nostru, in regiunea europeana a Organizatia Mondiala a Sanatatii se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri noi confirmate, in special in regiunea de vest a continentului.

Este normal, nu este neasteptata, aceasta crestere in tarile vestului Europei pentru ca odata cu ridicarea restrictiilor in unele tari, si cu cresterea mobilitatii, interactiunilor sociale, cresterea nu e neasteptata, ea nu va reprezenta o problema atat timp cat nu va avea impact asupra acordarii de servicii medicale in spitale.

Din fericire acum avem la dispozitie si medicatie antivirala specifica, o utilizam si noi. Insist in continuare, si am pastrat intreaga capacitate, indiferent de faptul ca este sau nu situatie de alerta, ministerul recomanda in continuare accesarea serviciilor la medicul de familie, incepand cu testarea, ulterior monitorizarea persoanelor pozitive.

Eu n-as discuta despre valul 6 cat timp valul 5 nu s-a incheiat. Un nou val epidemic, sau pandemic, apare atunci cand discutam despre o noua tulpina, cu alte caracteristici in ceea ce priveste transmisibilitatea, sau patogenitatea, ca urmare a unor mutatii. Nu discutam despre un al saselea val, ci despre o posibila continuare la un anumit nivel al acestui al cincilea val, in functie de modul in care populatia reactioneaza la respectarea masurilor de preventie.

Daca se ajunge intr-o situatie in care cresterea numarului de cazuri se reflecta si la nivelul spitalelor intr-un mod care sa puna probleme inclusiv in ceea ce priveste acordarea asistentei medicale, sigur ca vor fi luate, si decise, la nivelul Guvernului, masuri privind o evolutie ingrijoratoare. Nu este cazul deocamdata nu vreau sa ingrijoram populatia.”