Ministrul Apararii: Deciziile de Ultim Moment, ce Trebuie sa Stie Toti Romanii

Ministrul Apararii Deciziile Ultim Moment Trebuie Stie Toti Romanii

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din toata tara despre o serie de decizii extrem de importante care urmeaza sa fie luate si care trebuie sa fie cunoscute de catre toti romanii, iar asta pentru ca flancul estic al NATO va fi substantial intarit in cursul urmatorilor ani de zile.

Ministrul Apararii spune ca si Armata Romaniei va fi inzestrata cu noua tehnica militara, cel mai probabil mult mai devreme decat se stabilise initial, iar asta pentru ca intarirea securitatii in flancul estic al NATO este una dintre prioritatile pe care tarile din alianta il au in momentul de fata.

“In acest moment flancul estic este foarte bine supravegheat, nu numai politia aeriana care reactioneaza foarte rapid, si aici avem de exemplu in jur de 300 de militari straini, si mai multe escadrile din Germania, Italia, America, deci si aparate si oameni, si o flotila romaneasca cu foarte buni experti.

Este nevoie de dotare pentru fortele aeriene, iar din ceea ce am planificat noi inseamna trei trepte in documentul strategic Armata Romaniei 2040, exista acolo cateva etape de evaluare in care de fapt insemna o dotare strategica pe termen lung, in functie de banii pe care ii avem, si de sprijinul pe care il vom avea in cadrul NATO.

Ceea ce va face acest summit extraordinar, si cel din iunie, s-ar putea ca la nivelul NATO sa se modifice totalmente toate aceste calendare, si sa venim mult mai repede de achizitia de avioane F35, pentru ca se incearca, si asta a fost discuta la ultimele discutii interministeriale, sa facem o dotare comuna, sa participam cu totii la dotare.

Daca fiecare are tehnica lui, apar gauri in inzestrarea flancului estic, deci s-ar putea sa facem dotari complementare, adica fiecare se doteaza conform unui poriect, si atunci va fi mult mai simplu pentru noi sa asiguram apararea in zona aceasta, iar asta ar putea insemna devansarea unor termene, cel mai probabil.

Unul dintre proiectele despre care se discuta, fara a fi luata vreo hotarare pana acum, este si inlocuirea MiG-ului 21, sau 29, de pe flancul estic, pentru ca toate tarile avem diverse forme, de la Polonia, Tarile Baltice, cred ca si Slovacia si bulgarii sigur, deci cred ca va fi unul dintre obiectivele pe care ni le vom asuma, si care vor fi sustinute.”