Virgil Popescu: Hotararea de Ultim Moment cu Impact in Toata Europa

Virgil Popescu Hotararea Ultim Moment Impact Toata Europa

Virgil Popescu a anuntat in mod oficial astazi pentru toti romanii din toata tara o decizie care are impact pentru toata Europa, iar asta pentru ca in urma cu doar cateva ore a fost semnat un acord intre SUA si UE pentru cumpararea de gaz petrol lichefiat in ideea de a se reduce dependenta de Rusia.

Virgil Popescu spune ca acesta este un acord istoric intre SUA si Europa, iar in baza lui, SUA va livra doar in 2022 nu mai putin de 15 miliarde de metri cubi de gaz petrol lichefiat, urmand ca in anii urmatori cantitatea sa creasca, astfel incat gazul Rusiei sa nu mai fie necesar.

“SUA și UE au semnat un acord istoric pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa. Acordul a fost parafat de președintele SUA Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Împreună vom reuși să reducem dependența energetică de Federația Rusă.

Astăzi SUA și Comisia Europeană s-au angajat să reducă dependența Uniunii Europene de energia din Federația Rusă. SUA se vor strădui să asigure, inclusiv în colaborare cu parteneri internaționali, volume suplimentare de gaz natural lichefiat (LNG) pentru piața UE de cel puțin 15 miliarde m3 în 2022, cu promisiunea de a crește în viitor.

Comisia Europeană va colabora cu statele membre ale UE și cu operatorii de pe piață pentru a înainta o cerere comună printr-o platformă energetică a UE, nou înființată, pentru volume suplimentare între lunile aprilie și octombrie 2022. Comisia Europeană va sprijini, de asemenea, mecanismele de contractare pe termen lung și va colabora cu SUA pentru a încuraja contractarea, pentru a sprijini deciziile finale de investiții atât pentru exportul de LNG, cât și pentru infrastructura de import.

Acordăm importanță investițiilor în domeniul energiei, pentru a ne asigura că avem resursele necesare pentru consolidarea securității energetice a României. Astăzi, alături de colegii din Guvern, am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%. 

Astfel, cele doua companii vor avea mai mulți bani pentru proiecte importante de investiții (reactorele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep), precum si din zona onshore Caragele. Premierul Nicolae Ciucă, precum și PNL susțin dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei.”