Alexandru Rafila: Noi Hotarari de Ultim Moment, Decizia pentru Milioane de Familii

Alexandru Rafila le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre noi masuri de ultim moment care au fost luate in tara noastra, iar asta pentru ca autoritatile au hotarat sa stabileasca un mecanism prin care sa fie distribuite pastilele cu iodura de potasiu catre populatia din Romania.

Alexandru Rafila spune ca intai va fi informata populatia cu privire la modul in care ar trebui sa isi administreze pastilele cu iodura de potasiu, iar abia apoi ele vor fi distribuite, si separat de asta vorbeste despre faptul ca refugiatilor din Ucraina li se ofera posibilitatea de a fi vaccinati impotriva COVID-19 dupa intrarea in tara.

“Trebuie să evaluăm, pentru că nu discutăm de 100.000 sau de un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii și timpul alocat acestei distribuții trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui.

Noi avem, în România, circa 10.000 de medici de familie. Pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane și, în mod evident, este necesar un interval de două, trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să își cheme pe rând toți pacienții și să poată să le distribuie aceste pastile. Nu vom face însă acest lucru decât după o informare foarte clară a populației.

E o informare publică, e domnul Cărbunaru aici, cu siguranță guvernul ne va ajuta, astfel încât să avem o campanie publică de informare asupra modului de utilizare a acestor pastile și de păstrare a acestor pastile care este foarte probabil să nu fie utilizate în perioada următoare, dar noi trebuie, ca oameni responsabili, să asigurăm populației accesul la acest produs.

Ea este oferită. Această posibilitate este oferită, nu numai pentru vaccinurile COVID, ci și pentru celelalte vaccinuri care sunt incluse în calendarul românesc de vaccinare, dar sigur sunt lucruri care sunt superpozabile pentru România și Ucraina.

Gradul de acoperire vaccinală redus din Ucraina, nu cred că era cauzat de lipsa vaccinurilor, ci mai degrabă politicii interne de sănătate publică. Ei sunt întrebaţi, li se oferă această posibilitate să își vaccineze copiii, dar lucrul acesta se face în colaborare cu părinții care doresc să își vaccineze copiii, nu împotriva dorințelor lor.”