Ministrul Sanatatii: Serioasa Antentionare de Ultima Ora Emisa pentru Romani

Ministrul Sanatatii Serioasa Antentionare Ultima Ora Emisa Romani

Ministrul Sanatatii a emis o foarte serioasa atentionare de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, motivul din cauza caruia este necesara aceasta informare are legatura cu distribuirea pastilelor cu iodura de potasiu fabricate de catre Antibiotice Iasi, dar numai in urma unei informari corespunzatoare.

Ministrul Sanatatii ii atentioneaza pe romanii din toata tara sa nu ia pastile cu iodura de potasiu decat in baza recomandarilor autoritatilor, si doar dupa ce analizeaza materialele informative pe care autoritatile vor incepe sa le puna la dispozitiele din perioada imediat urmatoare, pentru a ne ajuta sa nu ne facem singuri rau.

“Am spus in mod repetat ca nu suntem sub amenintarea unui incident nuclear, dar in mod evident acesta nu poate fi exclus nici intr-o situatie de pace, si cu atat mai putin intr-o situatie de conflict in imediata apropiere a Romaniei, si nu ne referim la arme nucleare, ci la posibilitatea aparitiei unei situatii legata de functionare unor centrale nucleare.

Deci si intr-o situatie de pace poate aparea o astfel de situatie, cu o probabilitate foarte mica, asta am si spus, sunt posibile, dar nu sunt probabile. Noi insa am invatat un lucru in pandemie, ca trebuie sa avem un comportament preventiv si responsabil.

Ceea ce am facut in pregatirea raspunsului in situatia valului 5, cand am extins foarte mult capacitatea de testare, am extins capacitatea de diagnostic, toate lucrurile care duceau la un comportament preventiv, atat al populatiei, cat si al sistemului medical, cred ca trebuie consilidat si in alte zone.

Avem deja primele imagini care vor fi distribuite in diversele canale de comunicare mass-media in ceea ce priveste iodura de potasiu. De ce trebuie sa primim pastile cu iod ? Precizam ca aceasta este o masura strict preventiva, si ca nu exista vreun pericol iminent. Accesul controlat la iodura la potasiu este normal, responsabilitate a autoritatilor si profesionistilor din sanatate.

De ce se facem asta ? pentru a evida folosirea unor produse neconforme, sau nocive, care sunt procurate din surse neautorizate. Cand si cum se administreaza pastilele ? Nu se administreaza pastilele dupa ce se primesc, tratamentul administrandu-se in primele 6 ore dupa anuntul autoritatilor, dar in doza unica. Am pus la dispozitie si un call center care este operational de astazi, la un anumit interval de lucru.”