Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultima Ora Anuntate cu Impact in Romania

Ministrul Sanatatii Masurile Ultima Ora Anuntate Impact Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste despre o serie de masuri de ultima ora care au fost decise pentru toata Romania, si care au impact in aceasta perioada in care foarte multa lume nu stie ce se intampla cu distributia pastilelor cu iod, insa in cadrul unui interviu recent, el a oferit mai multe detalii.

Ministrul Sanatatii spune ca va incrca sa-i convinga pe medicii de familie sa distribuie pastilele cu iod dupa ce populatia va fi informata, chiar daca acestia spun ca procedura in sine este una birocratica, asa ca ramane de vazut ce solutii vor fi gasite de catre autoritati pentru toti romanii.

“Am lucrat in aceasta perioada la structurarea campaniei de informare, nu putem sa facem distributia acestor comprimate fara sa existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare si utilizare doar intr-o situatie in care, Doamne Fereste, apare o situatie care sa impuna acest lucru.

N-o sa facem niciun fel de distributie pana nu ne convinge pana cand lumea stie despre este vorba. Va asigur ca vom gasi cadrul legal care sa faca posibila distributia catre cetateni. Eu nu am avut vreo disputa cu medicii de familie, ei mi-au spus punctul lor de vedere, am incercat sa il inteleg.

Ei mi-au spus foarte clar ca, considera o situatie birocratica distribuirea acestor pastile catre pacientii de pe propriile liste. Eu le-am spus ca, si nu in spirit polemic, ca avem responsabilitate, noi ca si administratori ai sistemului de sanatate, pentru toti pacientii din Romania, deci si pentru pacientii de pe propriile liste.

Eu nu cred ca protejarea sanatatii pacientilor nostri este o chestiune birocratica. Ramane sa analizam cu colegii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, vom gasi o solutie, si eu cred ca multi dintre medicii de familie vor reflecta si vor deveni parteneri, nu ai nostri, ci ai pacientilor de pe listele lor sa ii ajute sa inteleaga care este scopul distribuirii.

Ea nu trebie in vreun fel sa ingrijoreze populatia. Avem o abordare de multe ori panicarda, cand discuti de multe ori, lumea devine ingrijorata. Nu, noi suntem responsabili, si facem acest lucru, asa cum fac multe alte state europene, incat sa putem face aceasta procedura de distribuire a iodurei de potasiu, utila incadrul unui incident, care nu trebuie neaparat legat de situatia din Ucraina.”