Ministrul Apararii: Anuntul de Ultima Ora Privind Mobilizarea in Romania

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din toata tara despre mobilizarea in caz de razboi, un subiect care a generat foarte multe discutii in randul oamenilor imediat dupa invazia Ucrainei, insa oficialul guvernamental spune ca acest lucru nu se va face acum, dar legea mobilizarii va fi schimbata.

Ministrul Apararii spune ca media de varsta a rezervistilor din armata este foarte ridicata, si ca este nevoie de o lege noua care sa aduca mai multi voluntari care sa fie pregatiti pentru a face stagiul militar si a face parte dintre rezervistii care vor fi mobilizati in caz de razboi in Romania.

“De-a lungul timpului, noi nu am mai actualizat ceea ce ar trebui sa facem, adica sa aducem la zi legislatia cu privire la mobilizare, la rezerva de mobilizare, atat la mobilizarea populatiei, cat si la mobilizarea economiei pentru aparare. Este un efort necesar, o prevedere constitutionala, si o datorie constitutionala pentru toti dintre noi.

Media rezervistilor, cei care au facut stagiul militar, sau au avut o pregatire militara, media de varsta este de peste 50 de ani. Ultimul, cel mai tanar rezervist, care a apucat sa faca armata pana in 2006, cand stagiul militar obligatoriu a fost desfiintat, are acum 38 de ani, deci iese din varsta incorporabilitatii, adica 18 – 35 de ani.

Deci va trebui cu siguranta acum sa facem o lege noua. Am acum un proiect, care a fost recut si pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt in zona securitatii, si apararii, si ordinii publice, deci avem un proiect aproape terminat, ii mai dam o revizie, si vom discuta in saptamanile urmatoare.

Probabil in doua spatamani il voi pune in transparenta pentru ca este nevoie de doua lucruri. In primul rand sa revizuim legea pe care o avem in acest moment. In al doilea rand, noi am lansat, si am optimizat legea privind rezervistii militari. Vreau sa va spun ca aveam de cautat anul acesta 444 de posturi pentru rezervisti voluntari, ramase din 2021.

Avem acum 1.400 de cereri din care vom alege. Am gandit impreuna cu Marele Stat Major ca in viitor sa aducem din zona voluntariatului in jur de 10.000 de rezervisti care sa completeze rezerva pe care o avem in momentul de fata. In ceea ce priveste incorporabilitatea, trebuie sa spun un lucru fundamental, nu poti trimite pe cineva care nu a facut serviciul militar.”