Ministrul Sanatatii: Avertizare de Ultima Ora despre Un Nou Val de Infectari, Restrictiile

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor din intreaga tara o avertizare extrem de serioasa cu privire la un nou val de infectari, dar si restrictiile care ar veni impreuna cu acesta, iar asta pentru ca totul sta in mana oamenilor care se pot proteja, si pot preveni aparitia unei asemenea probleme majore in Romania.

Ministrul Sanatatii spune ca romanii pot controla acest viitor daca se protejeaza si poarta masca in spatiile aglomerate, se vaccineaza, etc, el afirmand ca imunitatea generata de infectarea cu varianta Omicron ar trebui sa ofere protectie pana in toamna, fara a fi acum luate in calcul noi restrictii.

“Parerea mea este ca da (n. red. intrebat daca imunitatea de grup rezista pana in toamna), din punctul acesta de vedere, producatorii de vaccin au generat in sfarsit o discutie despre un vaccin inovativ, adaptat, sunt doi producatori, Pfizer si Moderna, care vor lansa in curand pe piata un vaccin ce contine secventa de ARNm pentru producerea de antigene specifice pentru diverse tulpini.

Pe de alta parte, varianta Omicron nu mai este la fel de ingrijoratoare, pentru ca majoritatea imbolnavirilor au fost mult mai putin grave, mai ales la persoanele care au facut vaccinul, asa clasic cum este el. Eu nu cred ca in toamna vom avea o problema majora, e posibil sa fie un astfel de val.

Daca populatia va adopta masuri minimale de protectie, si de utilizare a mastii in spatiile aglomerate, cred ca acest potential val va trece fara niciun fel de probleme, si fara niciun fel de restrictii, pentru ca nu vorbim de restrictii, ci despre masuri de protectie individuala impotriva unei posibile infectari.

In momentul de fata noi avem o problema legata de chiar derularea acestor contracte incheiate in perioada anterioara, in conditiile in care interesul pentru vaccinare a scazut foarte mult in Romania. Dupa cum stiti, de la jumatatea anului practic vaccinarea va fi exclusiv la medicii de familie, si vor mai exista cateva centre de vaccinare in orasele mari, si spitale, unde exista adresabilitate.

Am regandit din punct de vedere al modului de vaccinare acest program, daca vreti, pentru ca el devine un program la care toata populatia va avea acces prin intermediul medicilor de familie. E clar ca achizitia unor noi vaccinuri, in conditiile in care avem contracte foarte consistente deja incheiate, e o decizie dificil de luat.”