Ministrul Energiei: Anunturile de Ultima Ora despre Preturile la Benzina si Motorina

Ministrul Energiei Anunturile Ultima Ora despre Preturile Benzina Motorina

Ministrul Energiei a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la preturile la benzina si motorina, acestea crescand constant in ultima vreme, iar Virgil Popescu pune totul in seama razboiului din Ucraina, iar asta pentru ca petrolul important de Romanai vine din Rusia si Kazahstan.

Ministrul Energiei spune ca noile masuri de ajutor ale populatiei pe care Guvernul Romaniei le-a adoptat au menirea de a reduce inclusiv preturile la motorina in perioada urmatoare, ceea ce ar trebui sa duca si la scaderea preturilor pentru multe dintre produsele vandute in Romania.

“In acest moment am vazut un pret in aceleasi limite a carburantului, ca si acum doua zile, ca si acum o saptamana, trec in fiecare zi pe langa statii de benzina. Romania este dependenta in proportie de 70% de petrol de import. 30% folosim petrol romanesc, si 70% este petrol de import. De aici uitati-va si la cotatiile petrolului, si de aici putem discuta mai departe.

Eu nu spun ca aceste cresteri sunt justificate, pentru ca eu nu pot sa verific costurile companiilor private. ANAF poate sa le verifice, Consiliul Concurentei poate sa le verifice, dar eu in fiecare zi ma uit la cotatiile petrolului, si incerc sa gasesc sa vad daca exista motive intemeiate pentru a se creste, sau a scadea, preturile.

De fiecare data cand ma uit peste cotatii si vad ca ele au scazut, sa stiti ca dau semnale catre producatori si ii intreb, “a scazut cotatia totusi”… Am observat mici modificari in special la benzina am vazut modificari de scadere a pretului, dar nimic mai mult.

Cresterea preturilor este evidenta, sa nu uitam ca avem un razboi la granite, Romania este cu un razboi la frontiera. Ganditi-va ca din procentul de 70% din petrol, jumatate este importat din Kazahstan, dar vine pe aceeasi ruta prin Rusia, incarcare dintr-un port de acolo, iar cealalta jumatate venea tot din Rusia, prin Marea Neagra, deci dintr-o zona de conflict.

Trebuie sa ne gandim, si am discutat inclusiv cu Rompetrol si OMV sa caute rute alternative de petrol. OMV a anuntat ca ia in calcul foarte serios sa caute rute alternative pentru petrolul rusesc. Pachetul de masuri al coalitiei de guvernare implica o scadere a accizei la carburanti pentru a se scadea pretul la motorina.”