Ministrul Sanatatii: Anunt de Ultima Ora privind Valul 6, Noi Restrictii, Lockdown

Ministrul Sanatatii Anunt Ultima Ora Valul 6 Restrictii Lockdown

Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor intr-un anunt de ultima ora despre valul 6, restrictii noi, dar si lockdown, pentru ca pandemia inca nu s-a incheiat, iar foarte multa lume vede imaginile din China, acolo unde orase intregi sunt carantinate de catre autoritati din cauza variantei Omicron.

Ministrul Sanatatii spune ca valul 6 si noi restrictii ar putea veni in toamna, dar este cam imposibil sa vedem un nou lockdown pentru ca aceste tipuri de masuri nu mai au efect in momentul de fata, asa cum nu au avut efect nici atunci cand au fost impuse initial de catre autoritatile din toata lumea.

“Fiecare tara isi stabileste politica interna in ceea ce priveste sanatatea publica, acestea sunt masuri de sanatate publica, pentru protejarea comunitatii. Din punct de vedere profesional, eu am retinere in a crede ca o infectie asa de extinsa, si asa de transmisibila, sa ne gandim totusi ca varianta Omicron e de peste 10 ori mai transmisibila decat varianta originala.

Atunci am avut lockdown cu un numar mai mic de cazuri si cu o varianta mai putin transmisibila, si nu s-a reusit oprirea pandemiei. A fost o perioada de liniste in Asia, nu numai in China, si in Vietnam, de exemplu, insa prin revenirea acestei tulpini Omicron cu o transmisibilitate foarte mare, chiar daca populatia este vaccinata, pentru ca protectia fata de imbolnavire oferita de vaccinuri e redusa, e putin probabil sa reusesti sa ajungi iar la situatia de cazuri zero.

Lumea m-a intrebat frecvent in ultima perioada ce se intampla, vedem situatia din China, ne intoarcem la o situatie similara ? Nu, pentru ca situatia din China este rezultatul acestei perioade de cazuri zero, si au gasit o populatie care nu era protejata fata de aceasta tulpina.

Vaccinurile folosite in China nu au fost neaparat similare cu cele pe care le-am folosit in Uniunea Europeana, nu au oferit o protectie fata de imbolnavire cu tulpina Omicron, si atunci populatia nu a trecut prin boala, vaccinurile n-au oferit protectie fata de imbolnavire, rezultatul fiind un numar mare de infectari.

Noi suntem pregatiti de valul 6, nu e problema ca nu suntem pregatiti. Eu sunt mai optimist, nu sunt adeptul chestiunilor ca ni se pregateste ceva, eu cred ca trebuie sa fim mai putin pasionali, sa fim mai pragmatici, sa pregatim sistemul de sanatate, daca avem un numar mai mare de cazuri intr-o anumita perioada de timp, sa il putem prelua.”