Virgil Popescu: Oficiale Hotarari Cu Impact in Romania pentru Energia Electrica

Virgil Popescu Oficiale Hotarari Impact Romania Energia Electrica

Virgil Popescu vorbeste despre o serie de hotarari oficiale foarte importante care au impact major asupra milioanelor de Romani din intreaga tara in ceea ce priveste energia electrica, independenta energetica, dar si preturile pentru curentul electric, totul avand legatura cu energia nucleara.

Virgil Popescu spune ca Romania va face reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare din tara noastra, ele urmand a fi finalizate undeva prin 2030, dar pana atunci vom avea un reactor nuclear modular care va fi facut de catre o companie americana pentru Romania, si ar urma sa fie adus in premiera in Europa la noi.

“Vorbind despre energie electrica, si discutand acum nu doar despre conceptul de asigurare a securitatii energetice, ci si de independenta energetica atat de gaze naturale, cat si de energie electrica, vorbim despre energie nucleara. Romania este foarte hotarata sa finalizeze reactoarele 3 si 4, sa avem inca 2 reactoare nucleare.

Vom dubla capacitatea de la 1400 mWh la 2800 mWh, contractul pentru faza 1 fiind terminat, urmand contractul pentru faza 2 de inginerie si proiectare, deci suntem in grafic cu reactoarele 3 si 4. In paralel lucram cu ministerul de Finante pentru finantare si discutam cu partenerii din Canada si Franta pentru consortiul care se va ocupa si de constructia acestor 2 reactoare.

In paralel, la Glasgow am semnat impreuna cu NuScale, producatorul de reactoare modulare din SUA. reactorul NuScale este singurul reactor modular care are tehnologia aprobata de catre reglementatorul american. Nu exista alta tehnologie aprobata in acest moment, iar Romania va fi prima tara care va beneficia de aceasta tehnologie in afara continentului american.

Am discutat si vrem sa devenim inclusiv hub regional de productie a acestui reactor de tip modular, si de operare a reactoarelor de tip modular. Primul reactor de acest gen il estimam ca va fi in Romania in jurul anului 2027, mai devreme decat 2030 – 2031, cand este prognozata finalizarea celorlalte doua reactoare conventionale.

Noi am gandit toate investitiile in jurul datelor 2026 – 2027. PNRR se inchide in 2026, vom avea fonduri de investit pentru trecerea de la carbune la gaz natural, productia de energia regenerabila. Fondul de modernizare merge, e adevarat, mai mult, pana in 2027 – 2028, dar pana in 2026 evident ca dorim sa atragem cat mai multi bani in acest fond modernizare.”