Adrian Marinescu: Anuntul de Ultima Ora Transmis pentru Toti Romanii

Adrian Marinescu le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre o problema care a speriat foarte multa lume in ultimele saptamani, iar asta pentru ca unii dintre voi stiti deja despre atentionarea privind hepatitata misterioasa de cauza necunoscuta, iar doctorul clarifica asta.

Adrian Marinescu spune ca nu exista pana acum vreo confirmare a faptului ca aceste cazuri ar avea la baza un adenovirus, dar si ca situatia nu este in dinamica, adica numarul de cazuri noi nu creste, dar inca e nevoie de date.

“Eu cand am auzit ca e vorba despre ceva “misterios”, nu m-am gandit la hepatita, m-am gandit la altceva, dar in niciun caz la hepatita, hepatita este inflamatia ficatului, e misterioasa, care e misterul ? E imbracata in mister ? Pe urma s-a schimbat, si s-a spus ca e de cauza necunoscuta, dar daca e in discutie un adenovirus, atunci nu mai e de cauza necunoscuta.

Daca ne uitam la stiri, ele spun ca in Marea Britanie au fost o serie de cazuri, dintre cazurile de acolo, si in general din lume unde au fost cateva sute, cele mai multe au fost forme usoare, cati au avut intr-adevar probleme ? 17 copii din toata lumea, un deces si inca 16, dintre cei 17 care a fost numitorul comun ? Avem garantia ca a fost un adenovirus, un anumit tip de adenovirus ?

Categoric nu se stie, si informatia cand vine ne spune ? Sunt 17 grave, si iti spune, intr-un numar foarte mic din cele 200, 11 sau 15, s-a gasit si un adenovirus, dar stim sigur ca acel adenovirus este subtipul acela care a dat la toti aceeasi afectare hepatica ? Raspunsul este ca nu stim. Stim sigur ca acei copii n-aveau un sistem imunitar cu probleme ? Raspunsul e… n-avem date.

Daca legam toate aceste date, aceasta hepatita misterioasa este infectioasa ? Este ceva ce se transmite ? Ca altfel nu m-ar interesa. Primul caz din Romania, care sigur ca e un caz dramatic, are vreo legatura ? Fiind o boala genetica, nu exista confirmarea, si inainte de a se sti ca e boala Wilson nu era confirmata cu vreun adenovirus, sau vreo alta sursa misterioasa.

Un aspect important, au ramas cazurile prezentate, alea in numar de 17 severe, si mai putin de cateva sute, in ultima saptamana nu a crescut numarul, ceea ce demonstreaza ca a fost o situatie la un moment dat, si ca nu e in dinamica, pentru ca daca era in dinamica, aveam 2.000 de cazuri acum.”