Ministrul Sanatatii: Reactia de Ultima Ora cu Anuntul Important pentru Romani

Ministrul Sanatatii are o reactie de ultima ora si transmite un anunt extrem de important pentru milioanele de romani din intreaga tara astazi, el vorbind in mod oficial despre ceea ce ar reprezenta implicatiile noului proiect de lege referitor la serviciile de urgenta.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre felul in care crede el ca ar trebui sa se intample lucrurile, si despre ceea ce inseamna serviciul de urgenta in Romania, plus cine crede el ca ar trebui sa coordoneze ceea ce se intampla in afara situatiilor precum pandemia.

“Medicina de urgenta, asistenta medicala de urgenta, asa cum este ea definita de catre legea 95/2006, pozitioneaza foarte clar medicina de urgenta in dreptul ministerului nostru. Parerea mea este ca, si ma rog, inclusiv scoaterea ministerului de pe lista potentialilor avizatori ai acestui proiect de lege ne arata mie, personal, si colegilor, care au fost la fel de surprinsi ca si mine, ca a fost o chestiune deliberata, nu una intamplatoare.

Una este sa coordonezi asistenta medicala de urgenta coordonat intr-o situatie de criza, si altceva este sa coordonezi asistenta medicala de urgenta in vremuri de normalitate. Unitatile de primiri urgente, ambele sunt finantate de catre ministerul nostru, si asta trebuie sa fie foarte clar.

In aceasta ecuatie mai apare si SMURD-ul, care are ca si angajati paramedici, pompieri, si la care participa uneori personal medical care este luat de la nivelul unitatilor de primiri urgente, si care deasemenea este salarizat de catre ministerul nostru, ori mi se pare o chestiune absolut ilogica si aberanta ca aceasta activitate sa fie coordonata de altcineva.

Noi dam banii pentru aceste tipuri de servicii, dar eu cred ca aici discutam despre responsabilitate pentru asigurarea asistentei medicale in Romania pe termen mediu, nu e vorba despre o chestiune conjuncturala, iar domnul Arafat daca doreste sa coordoneze aceasta activitate, ar trebui sa vina la ministerul nostru.

Mi se pare ca aceasta pozitionare si insistenta legata de coordonarea unei activitati medicale de catre alt minister decat cel al nostru, noi fiind pur si simplu este exclusi de pe lista avizatorilor acestui proiect de lege care are ca obiect si sanatatea, mie mi se pare absolut de necrezut. Ramane de vazut care va fi reactia, dar daca discutam despre o problema de sanatate, ministerul nostru trebuie sa aiba un punct de vedere, daca discutam despre stingerea incendiilor, MAI ar trebui sa aiba un punct de vedere.”