Oficial, Ministrul Energiei Transmite un Anunt de Ultim Moment cu Decizia pentru Romania

Ministrul Energiei, Virgil Popesc, ii informeaza pe romanii din intreaga tara in legatura cu o decizie extrem de importanta care a avea un impact urias pentru Romania in anii urmatori, iar asta pentru ca s-a decis ca tara noastra sa devina independenta din punct de vedere energetic in urmatorii ani de zile.

Ministrul Energiei spune ca aceasta decizie are la baza potentialul pe care Romania il are in ceea ce priveste obtinerea acestei independente energetice, ceva ce pentru multi nu parea posibil cu ceva timp in urma, dar ceva care este pe deplin realizabil, inclusiv cu ajutorul reactoarelor nucleare modulare.

“Independenta energetica ar putea fi un program de tara. Pana acum se discuta despre securitate energetica, aceastea erau conceptenele de securitate energetica la nivel european, ceea ce insemna sa avem de unde sa aducem oricand, sa avem disponibilitate de a aduce atat petrol, gaze naturale, energie electrica.

Ei bine, Romania vrea mai mult decat atat pentru ca poate, are resurse si poate. Independenta energetica inseamna si securitate, dar inseamna ca si isi sustine consumul din productia proprie. Asta imi doresc pentru Romania anului 2026 – 2027.

Energia nucleara, dupa parerea mea, daca vrem sa facem decarbonare, iar Europa si-a asumat acest lucru pana in 2050, nu putem sa facem decarbonare fara energie nucleara. Dupa parerea mea, este foarte bine sa avem energie regenerabila, sa avem energie produsa de vant, de soare, dar trebuie sa ne gandim ca nu putem sa ne uitam tot timpul daca bate soarele, daca e soare afara, sau bate vantul.

De aceea trebuie sa existe o productie de energie in banda, cum ii spunem, si aceasta poate fi facuta de carbune, si evident, energia nucleara, care produce in banda. Ne-am asumat impreuna cu partenerii americani, si am semnat anul trecut la Copp 26 la Glasgow acel memorandum intre Nuclearelectrica si NuScale, companie americana care are singura tehnologie in momentul de fata reglementata in SUA, ca Romania va deveni prima tara din Europa cu un reactor nuclear modular.

Romania va deveni un hub regional, este stipulat in acest acord cu americanii, va deveni operator al reactoarelor mici modulare pentru toata regiunea. Deci Nuclearelectrica va deveni un jucator regional in zona de energie nucleara.”