Ministrul Apararii: Informare de Ultim Moment, Riscul unui Conflict in Rep. Moldova

Ministrul Apararii vorbeste despre situatia Republicii Moldova si posibilul risc de izbucnire a unui conflict acolo din cauza Transnistriei, adica o extensie a razboiului din Ucraina, Vasile Dincu afirmand ca in momentul de fata exista sanse minime ca acest lucru sa se intample, din fericire pentru Romania.

Ministrul Apararii afirma faptul ca in Transnistria exista un numar mic de soldati care sunt prost echipati, si nu sunt motivati, deci sansele ca in Republica Moldova sa inceapa vreun conflict sunt foarte departe de realizare in momentul de fata, ceea ce ar trebui sa ii linisteasca pe toti romanii.

“Tine si de securitatea noastra (n. red. situatia Republicii Moldova), daca privim in mod simbolic, subiectiv, pe de alta parte, independenta, are propria statalitate, cum ii place sa spuna de fiecare data cand ne intalnim, chiar la vizitele noastre oficiale, deci noi tinem legatura cu Republica Moldova in acest moment.

Eu cu colegul meu, ministrul de acolo, discutam destul de des. In acest moment toate analizele lor arata ca nu exista un pericol iminent de escaladare. Trebuie insa sa fim… sigur ca nu putem sa ramanem pasivi, si sa nu credem ca totusi au fost multe lucruri imprevizibile in acest razboi.

Deocamdata a fost vorba despre o serie de evenimente, unele sunt izolate, dupa cum a anuntat si Presedintele Moldovei, doamna Maia Sandu, evident ca ei sunt in corespondenta si cu autoritatile ucrainiene. Incercarea de a introduce aceasta regiune in conflict sigur ca pare ca este una ruseasca in care incarca sa se activeze cumva aceste forte din Transnistria.

Nu sunt forte, asa cum am vazut, in presa in Transnistria, atat de mari, sunt 1.000 si ceva de soldati acolo, care sunt prost echipati, nu sunt nici motivati. Ce au in Transnistria in afara de acel depozit de munitie, care este ramasita tratatului de la Varsovia, si care este un pericol pentru intreaga zona ?

Nu credem ca este o miza aceasta. Sigur ca se poate intampla orice, si noi incercam sa sprijin cu orice putem Republica Moldova. Pe de alta parte am vazut ca a anuntat reprezentantul european faptul ca vor sa acorde sprijin militar. In discursul doamnei Maia Sandu nu s-a vorbit despre asta. Este o tara neutra si ii va fi greu sa accepte ajutor militar.”