Ministrul Sanatatii: Masura de Ultima Ora Anuntata ca Necesara in Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste despre o masura extrem de serioasa pe care Romania trebuie sa o adopte si sa o puna in aplicare in perioada urmatoare pentru a le putea oferi romanilor ocazia de a se vaccina si a se proteja impotriva bolilor pentru care exista preventie prin imunizare.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre pasii care trebuie sa fie parcursi de catre statul roman pentru a le oferi oamenilor increderea necesara pentru a beneficia de pe urma vaccinurilor care le pot salva vietile, si desigur ca nu este vorba despre o masura foarte simpla de aplicat.

„In ceea ce priveste vaccinul despre care vorbeam, s-au schimbat foarte multe, noi nu am presat pre amult, atunci in 2008 stiu destul de bine cum s-au intamplat lucrurile, nu a fost vreo campanie de informare pentru public, campanie de informare pentru profesionisti, si a fost lansata intempestiv cu 2 tipuri de vaccin, fara sa existe criterii de ce o persoana sa faca un anumit tip de vaccin, si alta altul.

Erau diferite din punct de vedere al valentelor pe care le ofereai, adica 2 sau 4 valente, deci 2 sau 4 tipuri de virusuri acoperite. E clar ca atunci a fost fake news, dar a fost si o lipsa totala de pregatire a unei campanii care ulterior s-a dovedit a avea un impact major si asupra programului national de vaccinare.

Intre timp, noi am oferit posibilitatea, adica noi Romania, nu ma refer in niciun fel de mine, sau la unii dintre colegii mei actuali, dar asa a fost o propunere din partea profesionistilor, si ma bucur ca a fost acceptata, vaccinarea pe baza de optiune a fetelor cu varsta de pana la 14 ani, si incet, incet parintii au accesat acest program, iar increderea a crescut.

Este important ca ministerul sa le poata oferi intr-un timp scurt celor care opteaza pentru vaccinare produsul necesar, pentru ca oamenii sa aiba incredere si din acest punct de vedere al seriozitatii cu care abordam si furnizam vaccinul imptoriva acestei infectii.

Din punctul mei de vedere sunt 2 solutii pentru continuarea acestui program, fie includerea lui in Programul National de Vaccinare si Achizitie Centralizata, dar pentru ca se adreseaza unor copii mai mari, si poate fi recomandat inclusiv la alte varste, dincolo de 14 ani, inclusiv la femeile de varsta fertila, e bine sa gasim si un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin, incat accesul sa fie mult mai usor.”