Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora in Zeci de Mii de Clase din Toate Scolile

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de masuri de ultima ora pentru zeci de mii dintre clasele tuturor scolilor din Romania, masuri care vor avea un impact major pentru toti elevii din tara noastra, iar asta pentru ca tablele clasice vor fi inlocuite cu altele digitale, multumita banilor din PNRR.

Ministrul Educatiei face acest anunt foarte important in contextul in care vrea sa faca schimbari din temelie pentru sistemul educational din Romania, iar digitalizarea este unul dintre elementele extrem de importante pe care autoritatile din tara noastra se axeaza in aceasta perioada de timp.

“Fiind un sustinator hotarat al digitalizarii educatiei, n-as renunta la cunoasterea scrisului de mana. Totusi, la nivel hardware, o reforma majora va fi inlocuirea tablei, celebra tabla cu creta pe tabla, burete pentru a sterge. Este un instrument care a produs efecte in educatia noastra, a tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage ultimele generatii.

Toate tablele clasive vor fi inlocuite de table inteligente, acesta este un prim pas. Sunt niste tablete uriase, exact, iar acei profesori care nu au competentele digitale foarte dezvoltate, nu trebuie sa faca nimic in plus decat sa scrie cu markerul pe acele table interactive asa cum scriu pe tabla clasica. Sigur, se poate sterge ecran, dupa ecran, avantajul este ca fiecare elev poate stoca lectia in timp real pe laptop, telefon, orice dispozitiv.

Inclusiv elevii care nu vor putea participa la ore vor putea avea aceste lecii. Un al doilea pas, avand un astfel de instrument in fata, oricat de putin dezvoltate ai avea tu competentele ca profesor, poti sa ilustrezi o simpla cautare, folosind un motor de cautare, un experiemnt la fizica, sau anatomie, gasesti resurse informatice.

Profesorul le va putea prezenta intr-o maniera mult mai interactiva pentru elevi pentru ca este o modalitate de a tine treaz interesul elevilor pentru scoala, este o modalitate de a transforma profesorul din rolul clasic pe care l-a avut, si a fost foarte bun pentru perioadele respective, intr-un facilitator, intr-un mentor, indrumator.

Printre nenumaratele surse de informare de pe internet, vor fi recomandate acele surse care sunt credibile, care sunt eficiente, in interesul elevilor, pentru a putea dobandi competentele pe care ni le dorim cu totii. Toate salile de clasa vor primi aceste table inteligente cu banii din PNRR, si va anunt ca sunt peste 80.000 de clasa in Romania.”