Ministrul Apararii: Anuntul Privind Pericolul si Marea Provocare privind Razboiul din Ucraina

Ministrul Apararii le vorbeste tuturor romanilor din tara despre pericolul de la Marea Neagra si marea provocare generata de catre razboiul din Ucraina, iar asta deoarece atat Romania, cat si NATO, colaboreaza pentru monitorizarea situatiei, dar si pentru gasirea de solutii la orice fel de probleme care pot aparea.

Ministrul Apararii vorbeste si despre cat de multe implicatii exista din cauza prezentei marinei navale ruse la Marea Neagra, si despre o analiza facuta la nivel european care impune aplicarea unor noi masuri pentru inzestrarea armatelor tarilor europene care fac parte din cadrul NATO.

“In ceea ce priveste pericolul de la Marea Neagra nu este, evident, usor cuantificabil, dar pentru Romania este cu siguranta o provocare la adresa securitatii nationale pentru ca este spatiul nostru de siguranta. In orice caz, aceasta prezenta in Insula Serpilor, la 22 de mile, ne ingrijoreaza, dar nu ne ingrijoreaza doar pe noi, ci este ingrijorarea pe care o impartim cu tot NATO.

Este o ingrijorare care este legata si de faptul ca nu numai ca este blocata o tara, Ucraina, in ceea ce priveste exporturile la Marea Neagra, dar este vorba si de faptul ca circulatia internationala in acest moment este blocata in Marea Neagra, de aceea credem ca, chiar daca in acest moment trupele ruse nu reusesc sa aiba succese militare in intentia de a ajunge la Odesa, orice surpriza strategica este posibila intr-un razboi.

Nici Romania, nici tarile NATO, in ceea ce priveste strategia de pe flancul estic se gandesc cu siguranta la cele mai importante masuri. Ce putem sa spunem despre ce facem noi, asa cum spuneam, pericolul de la Marea Neagra si cel de la Marea Nordica este luat in calcul in fiecare dintre intalnirile noastre.

Zilele trecute am fost la Bruxelles, la Agentia Europeana de Aparare unde s-a vorbit foarte serios despre acest pericol de la Marea Neagra, si despre o analiza pe care Agentia a facut-o, dar si despre masurile care trebuie luate in Europa, mai ales in ceea ce priveste inzestrarea.

A fost o analiza foarte buna care a aratat cateva lucruri. In acest moment exista in Europa, la nivelul intregii echipe NATO, un deficit in ceea ce priveste inzestrarea, de aceea s-a pus foarte serios problema pe trei directii, in primul rand refacerea stocurilor, acesta este un lucru foarte important.”